h

SP pleit voor bescherming jeugzorg en WMO

19 juni 2024

SP pleit voor bescherming jeugzorg en WMO

Foto: SP / Raadsvergadering 19 juli

Als het aan de Nijmeegse SP ligt moet de kwaliteit van de jeugdhulp en Wmo niet achteruitgaan. Daarvoor pleitte fractievoorzitter Yurre Wieken woensdagavond bij de behandeling van het ‘Koersdocument’, een soort voorbespreking van de begroting. Nijmegen is van plan om een maximum in te stellen voor de uitgaven aan Wmo en jeugdzorg. “Zorgbehoevenden en kwetsbare jongeren mogen niet de dupe mogen worden van financiële problemen bij de overheid”.

De gemeente Nijmegen moet in de komende begroting gaan bezuinigen. Als onderdeel daarvan wil de gemeente ‘budgetplafonds’ instellen voor maatschappelijke ondersteuning en jeughulp, om de kosten te beheersen. Wieken; “We begrijpen dat de gemeente iets moet doen om de uitgaven te beheersen, maar budgetplafonds zijn een groot risico. Er zijn niet opeens minder zorgbehoevenden wanneer we een plafond instellen. De gemeente wil een groter beroep doen op zelfredzaamheid, maar hoe bepalen we dat? Dan moet je op een bepaald punt stoppen met de steun voor kwetsbare jongeren en ouderen. Wat ons betreft stoppen we met de plafonds als de kwaliteit eronder lijdt. In plaats daarvan moeten we meer vragen van de sterkste schouders in de gemeente.”

De partij diende woensdagavond een motie in om de plafonds te laten vallen, als de zorgkwaliteit achteruitgaat.“

Reactie toevoegen

U bent hier