h

Hans van Hooft verlaat gemeenteraad

21 mei 2024

Hans van Hooft verlaat gemeenteraad

Hans van Hooft zal op 5 juni de gemeenteraad van Nijmegen verlaten. Na bijna dertig jaar lidmaatschap van de raad is het tijd om ruimte te geven aan nieuw talent, vindt van Hooft. “Ik heb vele jaren met veel plezier de SP mogen vertegenwoordigen in de Nijmeegse raad. Daar kijk ik met trots op terug en ik ben de partij en de kiezers dankbaar dat ik dit zo lang heb mogen doen. Nu ga ik het rustiger aan doen, en mogen anderen het overnemen.”

Van Hooft, ict-ondernemer en zoon van oud-partijvoorzitter Hans van Hooft sr., werd in 1994 gemeenteraadslid namens de SP. In 2002, toen de SP voor het eerst toetrad tot het college, werd hij fractievoorzitter, wat hij tot zijn vertrek bleef. In 2014 werd de SP onder zijn leiding voor het eerst de grootste partij van Nijmegen.   In 2021 reikte de Gelderlander Van Hooft nog de ‘Pieter Omtzigt-prijs’ uit, vanwege zijn eigenzinnige en kritische rol in de coalitie van SP, GroenLinks en D66.

“De afgelopen twintig jaar heeft de SP binnen en buiten de coalitie een hoop moois bereikt voor Nijmegen”, somt Van Hooft op. “De gratis bus voor 65+, de Kunstbus, een recordaantal nieuwe woningen in 2014-2018 en het afschaffen van de afvalstoffenheffing voor huurders, om er een paar te noemen. Wij hebben als SP altijd klaargestaan voor Nijmegenaren die gedupeerd werden door verkeerde politieke keuzes – de loondump bij thuiszorgorganisatie Vérian, verdwenen buslijnen, schimmelwoningen en dubieuze warmtenetten. Ik blik trots terug op de afgelopen dertig jaar, en wens de rest van de fractie veel succes de rest van deze periode. Nieuwe talenten staan klaar en krijgen nu de ruimte.”

De vrijgekomen zetel in de gemeenteraad wordt ingenomen door oud-raadslid Yurre Wieken. Wie de nieuwe fractievoorzitter wordt, maakt de partij op een later moment bekend.

Reactie toevoegen

U bent hier