h

SP adviseert huurders in Lankforst en Zwanenveld: Warmtenet OK, voor deze prijs: NEE

13 maart 2024

SP adviseert huurders in Lankforst en Zwanenveld: Warmtenet OK, voor deze prijs: NEE

Foto: Peter Asquith / Creative Commons

De Nijmeegse SP adviseert huurders van Woonwaarts en Talis in Lankforst en Zwanenveld om tegen het geplande warmtenet te stemmen. “Op dit moment is volstrekt onduidelijk wat de werkelijke kosten voor het (tijdelijke) warmtenet zijn, hoeveel de corporaties met huurgeld meebetalen en wat huurders in de toekomst gaan betalen”, aldus SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. “Nu al kost het warmtenet huurders meer dan gas, en voor de toekomst is er geen enkele garantie. De SP is voor een warmtenet in Dukenburg, maar niet voor een warmtenet dat huurders op kosten jaagt.”

Het warmtenet is onderdeel van de energietransitie, waarbij wordt gestopt met het direct gebruik van aardgas. “De kostprijs van aftapwarmte bij de ARN bedraagt zo’n 15 procent van de consumentenprijs van aardgas en is daarmee in potentie een hele goedkope energiebron. Ook op CO2-uitstoot wordt er behoorlijk bespaard”, aldus Van Hooft. “Alle reden om positief over een warmtenet te zijn, maar niet op deze manier.”

Huurders in Lankforst en Zwanenveld wordt volgens de SP een veel te rooskleurig beeld voorgeschoteld. “De woningcorporatie betaalt per huurder 200 euro meer aan vastrecht dan de kosten die ze nu kwijt is voor een CV-ketel. De huur wordt hiervoor nu niet extra verhoogd, maar deze kosten worden straks wel terugverdiend met een hogere huur. Het kabinet heeft ondertussen al bepaald dat de huren in juli 5,8 procent mogen stijgen. Onduidelijk is hoeveel aansluitbijdrage de corporaties betalen: als dit 5000 euro is, kost dat huurders omgerekend nog eens 175 euro per jaar extra aan huur. Verder betalen kleingebruikers (onder de 500 m³ gas per jaar) nu een vastrecht van 260 euro per jaar. Onder het warmtenet wordt dit 319 euro: op jaarbasis 59 euro extra. Huurders wordt beloofd dat ze straks een prijs van 15 procent onder het ACM-tarief (Autoriteit Consument & Markt) betalen voor warmte, maar dat bedrag is nu al hoger dan de huidige gasprijs. Huurders betalen nu per gigajoule 25 euro meer voor warmte dan de kostprijs voor het stoken van gas in een gezamenlijke gasketel. Onder het warmtenet van de ARN stijgt dat verder naar 32,50 euro per gigajoule. Hoe kan het dat levering van warmte straks zo’n 7 euro per gigajoule kost en huurders daar 39,69 euro voor moeten neertellen? Ergens wordt er onderweg heel veel geld verdiend, maar niet door de huurders.”

Onder deze voorwaarden is het volgens de SP een slecht plan, waar huurders – net als eerder in Hengstdal – het beste tegen kunnen stemmen. De gemeente moet samen met de woningcorporaties volledige openheid van zaken geven en met een eerlijker plan komen. Van Hooft: “We zien in de Randstad al dat huurders met kostenstijgingen worden geconfronteerd waar corporaties vooraf, tijdens de stemming, niet eerlijk en transparant over waren. Het is belachelijk dat sociale huurders, mensen met het minste geld, die ook nog eens het minste CO2 uitstoten, de rekening moeten gaan betalen van de energietransitie.”

Reactie toevoegen

U bent hier