h

SP wil dat gemeenteraad geen referenda meer kan blokkeren

27 februari 2024

SP wil dat gemeenteraad geen referenda meer kan blokkeren

Foto: Mieke Hoeze / SP Nijmegen

De gemeenteraad moet geen geldige referendumverzoeken meer kunnen blokkeren, vindt de Nijmeegse SP. De partij komt op 28 februari met een voorstel om de referendumverordening te herzien. Reden is het recent weggestemde referendum over de gascentrale van ENGIE. “Er lag een voorstel wat volgens de onafhankelijke referendumcommissie aan de voorwaarden voldeed, wat door de raad om politieke redenen alsnog is weggestemd. Dat moet niet meer kunnen”, zegt SP-fractielid Noah Vetter, die het voorstel heeft opgesteld.

 

Meer dan 2000 Nijmegenaren steunden een inleidend verzoek voor een referendum over de gascentrale van ENGIE. Een dergelijk verzoek wordt beoordeeld door een onafhankelijke referendumcommissie die daarover advies uitbrengt aan de raad. Vervolgens besluit de raad over het toelaten van het verzoek. Het advies van de referendumcommissie was positief: het referendum voldeed aan de formele voorwaarden, en ging niet over een onderwerp dat door de Nijmeegse referendumverordening wordt uitgesloten. Toch besloot een meerderheid van de raad op 31 januari om het verzoek te verwerpen – alleen SP, PvdA en PvdD stemden voor het houden van een referendum. Zoiets mag geen tweede keer gebeuren, zegt de SP. Daarom komt de SP met een voorstel om de gemeenteraad deze mogelijkheid te ontnemen.

“Alle partijen in de raad hebben de mond vol over het beter betrekken van de inwoners van de stad”, zegt Vetter. “Maar nu kwám er een groep betrokken Nijmegenaren met een referendumverzoek over een onderwerp dat echt leeft in onze stad – duurzame energie – en zag de meerderheid van de raad het opeens niet zitten. Waaronder ook partijen als GroenLinks en D66, die beweren duurzaamheid én burgerparticipatie hoog in het vaandel hebben staan. Het is niet wenselijk en ook niet nodig dat de gemeenteraad stemt over het wel of niet houden van een aangevraagd referendum – er is immers al een onafhankelijke commissie die oordeelt over de geldigheid. En het is nota bene een raadgevend referendum, dus uiteindelijk beslist de raad altijd nog over wat er gebeurt met de uitslag. Je vraagt je af waar GroenLinks en D66 zo bang voor zijn.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier