h

Verstrek gratis drugs aan verslaafde tippelaars

18 april 2023

Verstrek gratis drugs aan verslaafde tippelaars

Foto: SP

De gemeente moet drugs verstrekken aan ernstig verslaafde sekswerkers bij de tippelzone. Dat vindt de SP, die een oplossing wil uit de impasse over de Nijmeese tippelzone. “Veel van deze mensen zijn ernstig verslaafd en gaan waarschijnlijk niet kunnen afkicken", aldus gemeenteraadslid Jeannette Geers."Zij tippelen om die verslaving te financieren. Wanneer de gemeente de drugs verstrekt, kunnen zij kiezen of ze willen doorgaan met tippelen of niet.” 

Al jaren is er discussie over de Nijmeegse tippelzone, een van de laatste tippelzones van Nederland. Er geldt een uitsterfbeleid, waarbij de huidige sekswerkers een pasje hebben en er geen nieuwe meer verstrekt mogen worden. De rechter heeft recent echter geoordeeld dat dit pasjessysteem in strijd is met privacywetgeving. Het Nijmeegse college heeft eerder geprobeerd om de zone te sluiten, maar werd telkens teruggefloten door de gemeenteraad.  

Volgens de SP hoort het welzijn van de sekswerkers op de eerste plaats te staan. Geers: “Het is een lastig onderwerp. Sekswerk is legaal in Nederland, maar tippelen is dat niet. De zone zomaar sluiten kan echter ook niet, want dan verdwijnt het tippelen naar illegaliteit waar geen toegang is tot de zorg die nu verleend wordt. Veel van de mensen die op de tippelzone werken zijn ernstig verslaafd. Sommigen zullen waarschijnlijk nooit kunnen afkicken. Zij tippelen om de verslaving te financieren. De SP wil daarom dat de gemeente de drugs direct gaat verstrekken. Dan is tippelen niet meer nodig en kunnen ze, indien ze dat willen, ermee stoppen. Dat is niet zonder precedent: de gemeente verstrekte vroeger ook methadon aan ernstig verslaafde daklozen.” 

Vorig jaar nam de gemeenteraad al een motie van de SP aan die de gemeente opriep dit te doen. Daarna is er echter weinig gebeurd. Geers: “De gemeente moet, zeker na de recente uitspraak van de rechter, snel aan de slag om deze motie alsnog uit te voeren.”  

Reactie toevoegen

U bent hier