h

Parkeernorm van nul voor sociale huurders is discriminatie

5 april 2023

Parkeernorm van nul voor sociale huurders is discriminatie

Foto: LokaalGelderland / Creative Commons

De Nijmeegse SP wil dat parkeernormen eerlijker verdeeld worden tussen sociale huurders en huizenbezitters. Gemeenteraadslid Biljana Markovic reageert op plannen om voor sociale huurders een parkeernorm van nul te hanteren. “Ik zie geen nulnorm voor koopwoningen. Oneerlijk als je het mij vraagt. We zouden het lef moeten hebben om dit bij kopers te doen van peperdure huizen.”

In Hof van Holland willen woningcorporaties Portaal en Talis, met goedkeuring van de gemeente, een wooncomplex voor sociale huur bouwen zonder parkeerplaatsen. De SP is voorstander van het terugdringen van het autobezit, maar verzet zich tegen dit plan omdat het volgens de SP pure discriminatie van huurders is. Markovic: “Huurders hebben inderdaad minder vaak een auto dan huizenbezitters. Dat aantal is echter geen nul, maar een kwart van de huurders. Doen alsof die kwart niet bestaat, geeft parkeeroverlast in de buurt want ze moeten wel ergens hun auto kwijt. Er moeten dus eerlijkere parkeernormen komen die overeenkomen met de werkelijke parkeerbehoefte van toekomstige bewoners. We moeten zeker toe naar minder bezit en gebruik van de auto, maar het openbaar vervoer – volgens de SP het beste alternatief voor de auto - wordt alleen meer verder wegbezuinigd. Dan is het niet te rechtvaardigen dat een Twingo voor een huurcomplex geen parkeerplaats krijgt, maar twee BMW’s voor een koopwoning wel.”  

Reactie toevoegen

U bent hier