h

Gemeente moet toegankelijkheid verkiezingen waarborgen

8 maart 2023

Gemeente moet toegankelijkheid verkiezingen waarborgen

Foto: Mieke Hoeze / SP Nijmegen

Nijmegen moet alles op alles zetten om de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart toegankelijk te houden. Dat vindt SP-fractievoorzitter Hans van Hooft, in reactie op de staking van het busvervoer op de dag van de verkiezingen. “Wij steunen de stakers, maar snappen dat dit voor minder mobiele mensen die willen stemmen een groot probleem is. De gemeente moet bijspringen om dit zo goed als mogelijk is op te lossen.”

 

Al maandenlang zijn er stakingen in het busvervoer. Chauffeurs willen minder werkdruk en een eerlijke beloning voor hun werk, zeker nu ook zij met hoge energiekosten te maken hebben. Op verkiezingsdag, 15 maart, wordt er ook gestaakt. Uit diverse hoeken klinken zorgen: minder mobiele mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kunnen mogelijk hun stem niet uitbrengen. Van Hooft: “Het zal buiten stedelijk gebied ongetwijfeld een groter probleem zijn, maar het valt niet uit te sluiten dat er ook in Nijmegen mensen buiten de boot dreigen te vallen. Je zult maar net in een uithoek van de stad wonen waar geen stembureau dicht in de buurt zit. Niet iedereen kan dan terugvallen op een sociaal netwerk. De gemeente moet bijspringen waar nodig en mensen bijvoorbeeld met een gemeentetaxi naar het stembureau brengen. Of het stembureau naar hen brengen: er bestaan ook mobiele stembureau’s. Daarvan heeft Nijmegen er meestal minstens één, maar indien mogelijk op deze korte termijn moeten dat er meer worden. Ik snap dat niet alles lukt, maar de gemeente moet zich in ieder geval maximaal inspannen om iedereen in Nijmegen zijn stemrecht uit te kunnen laten oefenen.”

Wat natuurlijk ook helpt, is een akkoord tussen de buschauffeurs en hun werkgever waardoor de staking niet meer nodig is. Van Hooft: “Wat de chauffeurs eisen is heel redelijk en zij doen belangrijk werk. Vervoerder Hermes zou er goed aan doen om in te binden, zodat de bussen weer kunnen rijden.”

  

Reactie toevoegen

U bent hier