h

Geen asfalt uit verouderde fabrieken

11 juli 2022

Geen asfalt uit verouderde fabrieken

Foto: MJ Klaver / Creative Commons

Nijmegen moet geen asfalt meer afnemen van verouderde fabrieken. Dat bepleit de SP, die samen met PvdD en GewoonNijmegen.nu een voorstel indient om alleen nog af te nemen van centrales die moderne, schonere technieken gebruiken. “Vrijwel alle asfalt wordt afgenomen door de overheid. Dat betekent dat overheden als inkopers vrij eenvoudig schonere productie kunnen afdwingen”, aldus fractielid Stijn van Uffelen.

Nederland telt 29 asfaltcentrales, waarvan er negentien ernstige (geur)hinder veroorzaken voor omwonenden. Van Uffelen: “Het gaat om ernstige zaken, meer dan een beetje overlast. Twaalf asfaltcentrales stoten meer benzeen uit dan toegestaan, acht stoten te veel PAK uit. Dat zijn kankerverwekkende stoffen. Met een bedrijf dat omwonenden daaraan blootstelt hoeft Nijmegen geen zaken te doen. En dat kan heel makkelijk, want er zijn centrales die veel minder schadelijke stoffen uitstoten. Als meer overheden dit goede voorbeeld volgen, dwingen we snel verandering af. Het alternatief hoeft helemaal niet zo ver van huis te komen. Verschillende centrales in de buurt van Nijmegen zijn schoner dan die van Dura Vermeer."

Reactie toevoegen

U bent hier