h

Gratis drugsverstrekking aan verslaafde sekswerkers tippelzone

1 april 2022

Gratis drugsverstrekking aan verslaafde sekswerkers tippelzone

Foto: SP

De gemeente moet gratis drugs gaan verstrekken aan verslaafde sekswerkers op de tippelzone. Op 29 maart steunde een meerderheid van de gemeenteraad dit voorstel van vertrekkend SP-raadslid Maarten Sweep. “Wie niet kan afkicken en van het tippelen afhankelijk is om aan drugs te komen, heeft op deze manier een alternatief.”

 
De Nijmeegse tippelzone is al geruime tijd onderwerp van discussie. Het college wil de zone het liefst sluiten, maar een meerderheid van de gemeenteraad wil hem openhouden. Sweep spreekt van een dilemma. “Het liefst zou je de zone morgen sluiten. Het gaat om veelal verslaafde en psychisch kwetsbare mensen die dit werk doen, onder mensonterende omstandigheden. Maar de realiteit is dat het tippelen dan niet stopt, maar uit het zicht verdwijnt. Bij de zone is in ieder geval toezicht en zorgaanbod. Er komt een brede zorgaanpak om deze mensen uit het circuit te krijgen.”
Het voorstel om als gemeente drugs te gaan verstrekken, moet het makkelijker maken voor tippelaars om te stoppen.

Sweep: “De SP erkent dat sekswerk werk is, en dat mensen het recht hebben om hiervoor te kiezen. Veel van de mensen die op de tippelzone werken zijn ernstig verslaafd en kunnen niet of moeilijk afkicken. Zij zijn van van het tippelen afhankelijk om aan drugs te komen. Je kunt je afvragen in hoeverre er in zo’n situatie nog sprake is van keuzevrijheid. Daarom willen wij dat de gemeente de drugs direct gaat verstrekken, zodat men daarvoor niet meer hoeft te tippelen. Wie liever zou willen stoppen, maar dat niet kan vanwege de verslaving, heeft dan een alternatief. De keuze blijft bij de sekswerkers zelf.”

Reactie toevoegen

U bent hier