h

‘Het mooiste is dat ik mocht gaan bouwen!’

17 maart 2022

‘Het mooiste is dat ik mocht gaan bouwen!’

Foto: Peter Vos

Bert Velthuis is sinds mei 2014 een van de twee wethouders van de SP in het college van Burgemeester en Wethouders in Nijmegen. Zijn tweede periode zit er daarmee bijna op. Met Bert blikken we terug op acht jaar wethouderschap. Heeft hij veel kunnen bereiken en wat zou hij graag nog gerealiseerd zien?

Je bent wethouder met de portefeuille wijken, openbare ruimte, sport en accommodaties en maatschappelijk vastgoed. De vorige raadsperiode had je andere onderwerpen zoals stedenbouw en tijdelijk ook wonen. Wat vind je de leukste dingen om je mee bezig te houden?

"Toen ik begon hadden we meteen de wind in de zeilen. Het motto was ‘bouwen, bouwen, bouwen’, maar dan ook echt. We bouwden zo’n 2.000 woningen per jaar erbij. Nu zijn dat er eerder de helft. Voordeel was dat met locaties als Waalfront en Waalsprong er veel ruimte was om te bouwen. Ik heb veel mensen begroet in de Waalsprong. Die waren heel dankbaar voor hun nieuwe woning."

Is dat ook waar je het meest trots op bent?

"Ja maar dan vooral ook dat we naast de aantallen ook afspraken konden maken met de wooncorporaties dat er naast sociale huur ook goedkope huurwoningen bij kwamen. In ieder geval 10 procent. Goedkoop betekent in woningbouw-termen zo’n 350 euro huur per maand en sociaal zat toen op de 625 per maand. Dat is dus nog een enorm verschil voor mensen zeker als je een laag inkomen hebt. Daar maakt een SP-er als wethouder dus echt verschil. Helaas wordt er nu veel te weinig goedkope huur gebouwd. Zo jammer!"

Sport zit nu ook in je portefeuille, betekent dat dat je ook regelmatig op de tribune zit bij N.E.C.?

"Nou eigenlijk ben ik van huis uit fanatiek FC Twente supporter, ik kom uit die regio. Ik vind het wel mooi dat N.E.C. een maatschappelijke functie oppakt. Daar werken we als gemeente ook graag aan mee. Zo gaan spelers wel eens langs bij een school, kunnen groepjes mensen die herstellen van een operatie sporten bij N.E.C. om weer conditie op te bouwen en was er laatst een concert voor daklozen. Dat doen ze goed."

"Maar als wethouder sport ben ik vooral trots op het programma ‘Groen en Gezond in beweging’, dat we hebben opgestart met het Radboud ziekenhuis, de universiteit en steeds meer bedrijven die meedoen. Zo kijken we hoe je mensen wat gezonder kunt laten leven. Dat kan heel simpel zijn door gratis appels aan te bieden in de kantine van de DAR, zodat het broodje kroket –dat altijd wel verleidelijk blijft na een dag hard werken – niet het eerste en enige is waar je naar kunt grijpen. En we hebben bijvoorbeeld ook veel jeu de boules banen aangelegd voor ouderen. Naast bewegen is het sociale ook van heel groot belang, mensen ontmoeten elkaar daar. Dat is mooi om te zien!"

Je hebt er bijna acht jaar als wethouder opzitten, en was daarvoor ook nog raadslid. Hoe heb je dat ervaren. Een hele opgave?

"Er is echt een groot verschil tussen mijn eerste en tweede periode als wethouder. In de eerste werkte ik 80 uur per week en bewaakte mijn secretaresse dat ik daar niet overheen ging. Nu heb ik minder dan de helft nodig met mijn huidige pakket. En sinds ik wethouder sport ben, laat ik de auto staan en doe ik alle bezoeken met de fiets."

"Ik vond het trouwens ook mooi om raadslid te zijn, zeker vanuit de coalitie krijg je dan dingen voor elkaar, maar als wethouder nog meer. Je kunt er ook meer uren aan besteden omdat het dan echt je baan is. Ik heb het wethouderschap echt als een heel positief iets ervaren, een hoogtepunt. En ik ben altijd gevraagd, in goede SP-traditie. Eerst om raadslid te worden, daarna wethouder. Als je dit mag doen, mag je jezelf echt gelukkig prijzen."

Jij bent niet zoals bijvoorbeeld je collega Petra Molenaar actief op social media zoals Twitter, is dat een bewuste keuze?

"Een zeer bewuste keuze. Het is een eigen wereld waar sommige mensen helemaal in opgaan. Die zijn dan bijvoorbeeld bezig met wat er van hen gezegd wordt maar daar heb ik me nooit wat van aangetrokken. Ik ben meer van de gesprekken van mens tot mens. Ga aan tafel zitten en praat met elkaar!"

Krijg je trouwens veel reacties op straat bijvoorbeeld als ze weten dat je wethouder bent, jij valt wel op en wordt misschien daardoor sneller herkend?

"Ja, ik word heel veel aangesproken op straat. Dan loop ik van het stadhuis naar mijn woning die vlakbij is, en dan wordt ik door vijf mensen aangesproken. Dat hoort er gewoon bij."

Hoe is het om als SP-er wethouder te zijn? Trek je ook veel op samen met de andere SP wethouder Petra Molenaar en daarvoor Renske Helmer bijvoorbeeld of maakt dat in het college niet zoveel uit?

"In het vorige college zagen we elkaar meer buiten het dagelijkse werk om, het hele college eigenlijk wel. Dan kookten we en kwamen bij elkaar eten. Dit college was dat anders onder andere doordat Corona er tussen kwam, al heb ik heel goede banden met verschillende andere wethouders ook van andere partijen."

Als we het goed hebben begrepen dan ga je na deze periode (als er een nieuw college komt) met pensioen? Is het mooi geweest zo?

"Ik ben zeventig en eigenlijk heb ik er dus al een aantal pensioenjaren opzitten. Dus ja, na deze periode geen nieuwe periode als wethouder meer voor mij."

Ga je dan ‘achter de geraniums’ zitten of heb je grootse plannen?

"Nee, stilzitten is niks voor mij. Ik geef nu al cursussen kunstgeschiedenis, op vrijdagmiddag bij mij thuis. En ik ga weer reizen organiseren ook met als thema kunstgeschiedenis. Dat is een grote passie van mij."

Reactie toevoegen

U bent hier