h

Behoud wijkscholen

23 februari 2022

Behoud wijkscholen

De SP pleit voor het behoud van scholen op wijkniveau. Yurre Wieken, gemeenteraadslid voor de SP: “Iedereen moet in de eigen wijk naar school kunnen gaan. Plannen van het college om dit principe te versoepelen wijzen wij af.”

Nijmeegse scholen lopen tegen steeds grotere tekorten aan – de komende jaren tussen de 5 en 10 miljoen euro. Dit heeft vooral te maken met nieuwe landelijke regelgeving op het gebied van klimaatambities en ventilatie tegen corona. Ook zijn de prijzen in de bouw hard gestegen. Nijmegen loopt voorop met het vernieuwen en verduurzamen van schoolgebouwen, maar de eisen worden steeds strenger. Een van de oplossingen die het Nijmeegse college voorstelt is het versoepelen van de norm ‘in iedere wijk een school’. Dat moet de kosten drukken. Een slecht plan, zegt de SP.

Wieken: “Nijmegen is de eerste gemeente die er tegenaan loopt, maar deze tekorten spelen in het hele land. In december is de Tweede Kamer geïnformeerd door het ministerie, nu gaan gemeenten een lobby starten voor meer compensatie. Een landelijk probleem vraagt immers om een landelijke oplossing. In Nijmegen doen we al veel voor onze scholen. Wij kopen oude schoolgebouwen op tegen de WOZ-waarde en er is een terugkoopgarantie. Omdat wij voorop lopen met het verduurzamen van onze schoolgebouwen zijn de tekorten hier naar verhouding ook minder groot.”

De wijknorm loslaten is volgens de SP een slecht plan. Wieken: “Dat betekent dat er scholen gaan sluiten. Een drastische oplossing, terwijl we nog niet weten welke oplossing er straks uit Den Haag komt. Dan zou ik eerder kijken naar de leerlingenplafonds. Iedere school heeft een leerlingenplafond gebaseerd op de wijkpopulatie. Sommige scholen, bijvoorbeeld Meander en Hidaya, hebben vanwege hun speciale levensbeschouwelijke aard een stadsfunctie en dus een hoger plafond. Dat is op zich begrijpelijk, maar als kleine wijkscholen onder de opheffingsnorm dreigen te komen omdat grotere scholen ze leegtrekken, moeten die plafonds omlaag. Daarmee zorgen we ervoor dat wijkscholen behouden blijven.” 

Reactie toevoegen

U bent hier