h

Behoud de Schoolwijzer

3 september 2021

Behoud de Schoolwijzer

De Nijmeegse SP pleit voor het behouden van de Schoolwijzer en het systeem van centrale vooraanmelding voor de basisschool. Dat zegt gemeenteraadslid Yurre Wieken naar aanleiding van de evaluatie van het gemengde scholenbeleid: “Het is een eerlijk en transparant systeem, omdat iedereen op hetzelfde moment zijn of haar kind kan aanmelden.”

Op 1 september besprak de gemeenteraad de evaluatie van het gemengde scholenbeleid. Dat werd in 2008 op initiatief van SP, PvdA en GroenLinks ingevoerd om ervoor te zorgen dat scholen meer een afspiegeling van de buurt werden: het onderscheid tussen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen moest verdwijnen. Wieken: “Voor de SP is het uitgangspunt: iedereen kan in de eigen buurt naar school. Uit de evaluatie blijkt dat er ondanks het beleid helaas nog steeds veel segregatie is in het Nijmeegse onderwijs. Dat betekent dat we meer zullen moeten doen om dit te doorbreken. Wel blijkt dat het systeem van centrale vooraanmelding via de Schoolwijzer andere voordelen heeft: het geeft scholen snel duidelijkheid over wat ze aan leerlingen kunnen verwachten. En ouders kunnen allemaal op hetzelfde moment hun kind aanmelden. In steden zonder ons systeem is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Daar worden kinderen soms al bij hun geboorte aangemeld, vaak door goed opgeleide ouders met een hoog inkomen en een groot sociaal netwerk. Die zijn dan verzekerd van hun eerste schoolkeuze. Anderen vissen achter het net wanneer zij hun peuter aanmelden, en kunnen niet altijd meer terecht op de school die het beste voor hen is. De centrale aanmelding zorgt dat iedereen een gelijke kans heeft. Uit de evaluatie blijkt ook dat ouders het systeem in meerderheid steunen en eerlijk vinden. De hoeveelheid plekken op scholen is immers beperkt en dan is een objectieve verdeelsleutel wel zo prettig. Wat de SP betreft blijft die er ook.”

Verder blijkt dat vooral een combinatie van maatregelen goed werkt om segregatie in het onderwijs tegen te gaan: naast de centrale aanmelding is dat het betrekken van oudergroepen, het vernieuwen van schoolgebouwen en het diverser maken van het woningbestand. Wieken: “Er zijn plekken waar het gemengde scholenbeleid succes heeft geboekt, bijvoorbeeld bij de Wieken in Wolfskuil en de Aldenhove in Aldenhof. Daar is namelijk op alle fronten verbetering geweest: er is veel nieuwbouw, ouders zijn betrokken en schoolgebouwen zijn vernieuwd. Eén ding wel doen en de rest niet heeft geen effect, maar de combinatie wel. Dat moeten we dus blijven doen.”

Reactie toevoegen

U bent hier