h

Verbouwing Valkhofmuseum kan 5 miljoen euro goedkoper

2 maart 2021

Verbouwing Valkhofmuseum kan 5 miljoen euro goedkoper

Foto: mabi2000

Deze week besluit de gemeenteraad van Nijmegen over de aankoop en verbouwing van museum Het Valkhof, een project dat de gemeente 16 miljoen euro gaat kosten. In de plannen wordt het gebouw door de gemeente gekocht voor 4,9 miljoen euro, vervolgens wordt het pand voor 11 miljoen euro verbouwd. De SP is zeer kritisch op de hoge kosten van de verbouwing. SP-raadslid Marij Feddema: “Wij hebben gekeken waar die 11 miljoen euro precies naartoe gaan en wat ons betreft kan het 5 miljoen euro goedkoper.”

De verbouwing bestaat uit het aanleggen van een nieuw klimaatsysteem, uitvoeren van achterstallig onderhoud, renovatie, aanleg van een bruggetje vanaf het dak van het museum naar het Hunnerpark, herinrichting van de ingang en verhuizing van het restaurant en de museumwinkel uit de kelder naar de voorkant van het gebouw. SP-raadslid Feddema snapt de wensen van het museum, maar  vindt de kosten buiten proportie: “Verhuizing van het restaurant en de museumwinkel kost maar liefst 4,6 miljoen euro. Om dat terug te verdienen moeten ze tien keer zo veel horecaomzet draaien dan ze zelf verwachten te doen. Complete waanzin dus. En een mooi restaurant aan de voorkant van het gebouw gaat ook niet heel veel extra bezoekers aantrekken. En een brug van het park naar een uitkijkplatform op het dak is leuk, maar dat kost 3 ton. Terwijl dit ook geen extra bezoekers gaat trekken. Door deze twee onderdelen te schappen uit het plan kunnen we 5 miljoen euro besparen.”

Het noodlijdende museum loopt al tijden niet goed. Met de nieuwe investeringen hoopt het museumbestuur dat het gebouw uitnodigender wordt en dat er betere collecties tentoongesteld kunnen worden. Zo zou het bezoekersaantal moeten stijgen van 70.000 bezoekers per jaar naar 125.000 staat er in de voorgestelde plannen. Feddema: “Een nieuwe indeling van het pand trekt geen grote aantallen bezoekers. Zorg voor goede, aantrekkelijke tentoonstellingen, dat trekt wel mensen. Als het aan de SP ligt, wordt alleen verbouwd wat noodzakelijk is. Vervanging klimaatinstallaties, aanpak achterstallig onderhoud en een beter toegankelijke ingang zijn echt nodig. Dat is al duur genoeg.”

Reactie toevoegen

U bent hier