h

100 dagen wethouder

13 december 2020

100 dagen wethouder

Foto: Petra Molenaar

100 dagen geleden werd ik vrij onverwacht wethouder in Nijmegen. Met een prachtige portefeuille: werk, inkomen, armoedebestrijding en ICT.

Ik moet eerlijk zeggen; wethouder worden in corona-tijd maakt het er niet makkelijker op. Het liefst zou ik zo veel mogelijk de stad in gaan om mensen te ontmoeten; mensen om wie het immers draait. Maar door de huidige maatregelen moet ik daar helaas terughoudend in zijn.

Omdat ik al 6,5 jaar in de gemeenteraad zat, dacht ik bovendien wel dat ik wist hoe alles werkte in de gemeentepolitiek. Maar nu, aan de andere kant als bestuurder, ontdek ik iedere dag nog nieuwe dingen. Fijne dingen, zoals de betrokkenheid, kennis en ervaring van iedereen om me heen, maar ook minder fijne dingen. Bijvoorbeeld dat alles best wel traag gaat. Voor een idee daadwerkelijk beleid wordt, ben je zo een paar maanden verder.

Desondanks gebeuren er mooie dingen voor onze stad, waar ik best wel trots op ben. Zo zijn we momenteel bezig om het verbeterde armoedebeleid uit te voeren. We kennen in onze sociale stad immers een mooi aanbod van minimaregelingen, maar nog lang niet iedereen maakt daar ook gebruik van. Terwijl dat juist nu misschien wel extra belangrijk is. Veel ZZP’ers raken (een deel van) hun opdrachten – en dus inkomen – kwijt. En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen nog moeilijker aan de slag dan voor corona. Ook hebben we oog voor jongeren. Er is bijvoorbeeld meer aandacht om schulden bij jongeren te voorkomen. Daarnaast investeren we extra in (simulatie)stages zodat scholieren en studenten hun opleiding kunnen afmaken. En we hebben onlangs geregeld dat de zoekperiode bij het aanvragen van bijstand is vervallen en dat jongeren  naast hun uitkering ook wat mogen bijverdienen.

Wethouder worden in corona-tijd brengt ook extra verantwoordelijkheid met zich mee. Het aantal werkloze mensen en mensen in de bijstand stijgt gelukkig niet zo hard als in andere delen van het land. Maar iedereen die zijn baan verliest (of dreigt te verliezen) is er natuurlijk één te veel. Daarom ben ik ook blij dat we met de regio samen een mooi plan hebben gemaakt om mensen te helpen met gratis loopbaanadvies en transitievouchers. Met zo’n voucher kan je je kan laten bij- of omscholen zodat je meer kans op werk hebt. Uiteraard zijn we er daarmee nog lang niet. De resterende periode mag u dan ook van mij verwachten dat ik mijn best doe voor alle Nijmegenaren. Maar ook nog net een beetje extra voor mensen die dat het hardste nodig hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier