h

Van het gas af voorlopig niet mogelijk

4 juli 2020

Van het gas af voorlopig niet mogelijk

Foto: Peter Asquith / Creative Commons

Het Nijmeegse streven om van het gas af te gaan, is op korte termijn niet mogelijk. Dat concludeert SP-raadslid Marij Feddema naar aanleiding van een reeks brieven van hetstadsbestuur.

Feddema: ‘Vooropgesteld: van het gas af gaan is nog altijd een goed streven op de lange termijn. Het is duurzamer, het is ook nodig vanwege de problemen in Groningen, en je wil niet van bijvoorbeeld Rusland afhankelijk zijn. Maar voorlopig zijn we nog niet van dat gas af. De warmte bronnen waar de gemeente op in wil zetten ( restwarmte van de ARN en aardwarmte) zijn nog erg onzeker. Willen we stappen zetten, dan zullen we eerst flink moeten isoleren en alle beschikbare daken in Nijmegen bedekken met zonnepanelen. Daarnaast zijn hybridewarmtepompen lokaal goede alternatieven, maar ook deze gebruiken gas. Zelfs bij aardwarmte wordt straks bijgestookt met gas, mocht dit toch lukken.

Nijmegen heeft grote ambities als het gaat om van het gas af stappen. De eerste wijken moeten aardgasvrij zijn in 2035, de hele stad in 2045. Volgens Feddema ‘Het blijft een goed streven, maar we moeten ook realistisch zijn: dit gaat alleen lukken als we eerst accepteren dat van het gas af niet op korte termijn mogelijk is. ‘Voorlopig moeten we accepteren dat van het gas de komende jaren niet mogelijk is.

 

Reactie toevoegen

U bent hier