h

Geen aanbesteding volwassenenzorg

7 juli 2020

Geen aanbesteding volwassenenzorg

Foto: SP

De Nijmeegse SP blijft zich verzetten tegen marktwerking in de zorg. Waar een meerderheid van de gemeenteraad eerder dit jaar besloot de jeugdzorg aan te besteden, ligt nu de aanbesteding van de zorg voor volwassenen voor. Wat SP-gemeenteraadslid Petra Molenaar betreft een slechte zaak. ‘We moeten zelf zeggenschap houden over hoe we onze zorg organiseren. Dat is beter voor de cliënten én de professionals.’ Op 8 juli dient de SP een voorstel in om de volwassenenzorg in Nijmegen niet aan te besteden.

Nijmegen is bezig de sociale wijkteams te vervangen door zogenoemde ‘brede basisteams’. Dat er iets moet veranderen, vindt ook de SP. ‘De sociale wijkteams moeten inderdaad op de schop’, aldus Molenaar. ‘Er zijn lange wachtrijen, er is veel bureaucratie en de zorg moet dichter bij de mensen worden georganiseerd. Dat wordt in de basisteams allemaal veel beter geregeld. Maar de kern van dit voorstel, net als het eerdere voorstel voor de jeugdzorg, is dat we de zorg gaan aanbesteden. Dat moeten we niet doen, want dan krijgt straks een commerciële marktpartij het voor het zeggen binnen de Nijmeegse zorg. Als je dan als gemeente nog wil bijsturen kost dat bakken met geld, want zo’n marktaanbieder is allesbehalve flexibel. Het gaat om 10-11 miljoen euro aan publiek geld.

Wat de SP betreft is de zorg een basisvoorziening die juist in publieke gehouden handen moet worden, zodat er democratische controle is. Molenaar: ‘Dat doen we niet door de zorg te verpatsen aan een private marktpartij voor wie financieel rendement in plaats van goede zorg op nummer één staat. We waarderen onze eigen zorgmedewerkers en willen ze heel graag behouden omdat zij de wijken goed kennen. Die garantie heb je niet met aanbesteden. Dan kan ook een grote marktpartij uit de Randstad er met de winst vandoor gaan.’

Reactie toevoegen

U bent hier