h

Geen marktwerking in de jeugdzorg

28 januari 2020

Geen marktwerking in de jeugdzorg

Foto: SP

De Nijmeegse SP wil voorkomen dat de jeugdzorg in Nijmegen wordt uitbesteed aan de vrije markt. Gemeenteraadslid Petra Molenaar dient 29 januari een voorstel in om de jeugdzorg in de eigen hand te houden. “Zo voorkomen we dat lokale professionals straks vervangen worden door een marktmonopolist die niet weet wat de lokale behoeften zijn en voor wie niet kwaliteit maar winst op de eerste plek staat.”

Ondanks dat de gemeenteraad in meerderheid eerder uitsprak zo min mogelijk marktwerking in de zorg te willen, komt het Nijmeegse stadsbestuur met een voorstel om de jeugdzorg te gaan aanbesteden. Dat betekent dat private marktpartijen kunnen meedingen naar het recht om de Nijmeegse jeugdzorg te organiseren. Het kan dan dat één aanbieder uit een ander deel van het land, of zelfs uit een ander land in Europa, de jeugdzorg in Nijmegen in handen krijgt. Wat Molenaar betreft een slechte zaak. “We hebben in andere gemeenten gezien wat er gebeurt als je de zorg aan de markt overlaat. Zelfverrijking, loondump, faillissementen waardoor de continuïteit van zorg in gevaar komt. Zorg dragen voor wie dat nodig heeft is een van de belangrijkste taken in onze maatschappij en moet dus onder democratische controle staan. Dan kunnen we als gemeente namelijk bijsturen wanneer dat nodig is. Een marktpartij vraagt voor iedere aanpassing meer geld, want daar draait het in een vrije markt immers om: zoveel mogelijk geld verdienen. De zorg moeten we in Nijmegen dus niet verpatsen aan het kapitaal.”

In plaats van de markt het monopolie te geven over de jeugdzorg, moet Nijmegen gaan quasi-inbesteden. Molenaar: “In tegenstelling tot wat voorstanders van aanbesteden beweren kán dit gewoon. Het college zegt het zelf in de stukken: het is een optie, maar ‘heeft niet de voorkeur’. Dat is ook wat de juristen zeggen: het is niet eenvoudig, maar wel mogelijk. Daarmee is marktwerking een politieke keuze en geen natuurramp die ons overkomt. Onbegrijpelijk dat partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren de jeugdzorg in de uitverkoop doen aan de vrije markt. Door de steun van deze partijen krijgt een marktpartij straks het monopolie over de jeugdzorg in Nijmegen.”

Reactie toevoegen

U bent hier