Aanbesteding Nijmeegse jeugdzorg onacceptabel
Aanbesteding Nijmeegse jeugdzorg onacceptabel
Wat de SP betreft, wordt de zorg in Nijmegen niet aanbesteed aan de markt. Ondanks een eerdere wens van een meerderheid van de gemeenteraad voor zo min mogelijk marktwerking, kiest het college toch voor het aanbesteden van de jeugdzorg. Voor SP-gemeenteraadslid Petra Molenaar is dit onacceptabel. “De SP is 100 % tegen aanbesteden. De zorg leent zich niet voor marktwerking. We zien in overal in het land hoe het verkeerd kan gaan. Dat moeten we toch niet willen in Nijmegen?”
Deze maand nog besluit de Nijmeegse gemeenteraad over de invoering van brede basisteams. Die vervangen de huidige sociale wijkteams en worden verantwoordelijk voor de toegang en ambulante hulpverlening voor wmo en jeugd. In de brede basisteams komen diverse teams van zorgprofessionals zo dicht mogelijk bij de mensen te staan, zonder dat hiervoor eindeloos moet worden geïndiceerd. De SP kan dit plan zonder meer steunen, aldus Molenaar.Echter, het college stelt ook voor om de jeugdzorg voortaan te gaan aanbesteden. Er komt dan één marktpartij die de opdracht krijgt de brede basisteams te gaan organiseren. Molenaar: “Wanneer we de zorg aan de markt geven, lopen we het risico dat lokaal gebonden professionals die de mensen en situatie hier goed kennen vervangen worden door een grote aanbieder uit de Randstad of – nog erger - een ander Europees land. Daar wordt niets of niemand beter van, behalve de portemonnee van de directeur. Marktpartijen zullen altijd hun eigen winst op de eerste plaats zetten, niet de kwaliteit van zorg. Een marktpartij kan ook nog eens failliet gaan, waardoor de continuïteit van zorg in gevaar komt.
Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt de aanbesteding te gaan steunen. Molenaar: “Dat liberale partijen als VVD en D66 hier voor zijn, verbaast mij niet. Wel is het onbegrijpelijk dat GroenLinks, de Partij voor de Dieren en het CDA ook meegaan in het verpatsen van onze zorg aan de markt. Uit de toelichtingen die we van juristen hebben gekregen, blijkt dat aanbesteden helemaal niet verplicht is volgens Europese regelgeving, zoals sommigen beweren. Quasi-inbesteden, waarbij de gemeente de regie houdt, kán gewoon: het college geeft zelf aan dat het ‘niet de voorkeur heeft’, maar wel ‘een optie’ is. Wel of niet aanbesteden is dus gewoon een politieke keuze. Voor de SP is die keuze helder: de zorg is geen markt.”
- Zie ook:
- Zorg en welzijn
Reactie toevoegen