h

Geslaagde actiebijeenkomst compensatie voor schuldengeneratie

3 oktober 2019

Geslaagde actiebijeenkomst compensatie voor schuldengeneratie

Foto: SP

Afgelopen woensdag 2 oktober organiseerde ROOD Nijmegen een actiebijeenkomst in het Cultuur Café. Dit om steun verzamelen voor haar oproep om studenten te compenseren die door het leenstelsel een grote studieschuld hebben opgelopen. Nu een meerderheid van de Tweede Kamer het leenstelsel weer wil afschaffen is het moment daar.

Sinds het studiejaar 2015-2016 krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar moeten ze geld lenen om hun studie te betalen. De SP heeft zich hier van begin af aan tegen verzet – het onderwijs hoort juist voor iedereen toegankelijk te zijn, zonder hoge financiële drempels. Olaf Kemerink, contactpersoon van ROOD Nijmegen: “Veel van waar we toen voor waarschuwden is inmiddels realiteit: de gemiddelde studieschuld is geëxplodeerd naar 25.000 euro en er stromen minder mensen door vanuit het mbo. Studeren wordt weer iets voor de rijken. Van de opbrengsten van het leenstelsel, die terug zouden gaan naar het hoger onderwijs, hebben we nog niets gezien. Integendeel: er zijn met Prinsjesdag juist bezuinigingen op het hoge onderwijs aangekondigd.”

Inmiddels wil een meerderheid van de Tweede Kamer van het leenstelsel af. Kemerink: “Mooi dat partijen als GroenLinks en PvdA, die destijds het leenstelsel hebben ingevoerd, nu inzien dat het eigenlijk een schuldenstelsel is. De SP heeft al een voorstel ingediend in de Tweede Kamer om het zo snel mogelijk af te schaffen. Maar dan zitten we nog wel met de generatie studenten die vanaf 2015 is gaan studeren: die valt onder het leenstelsel en heeft straks een enorme studieschuld. Als de politiek erkent dat het leenstelsel niet goed is geweest, dan moet er iets voor deze jongeren gedaan worden. Zij zijn geen proefkonijnen. Wat de SP betreft compenseren we hun studieschuld. Dat dat kan, weten we uit 2012: toen werd de langstudeerboete met terugwerkende kracht afgeschaft. Iedereen die hem had betaald, kreeg het geld teruggestort. Wat de SP betreft doen we dat ook met het schuldenstelsel.”

De SP heeft een petitie gelanceerd die al meer dan 60.000 keer is ondertekend.  Wil je ook in actie komen? Neem dan contact op met roodnijmegen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier