h

SP spot “gifboten” op fort Pannerden

28 juni 2019

SP spot “gifboten” op fort Pannerden

Maandag 8 juli trapt de SP de actie ‘Gifspot’ af, waarmee ze willen dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren. De SP bivakkeert een week lang op de landtong bij Fort Pannerden, waar zij schepen op heterdaad willen betrappen. Omwonenden kunnen meedoen en hun “betrapte boten” doorgeven aan de SP Milieu Alarmlijn. SP-kamerlid Cem Lacin en het Nijmeegs raadslid Marij Feddema zijn bij de start aanwezig.

Carla Claassen, fractievoorzitter SP Gelderland, is een van de initiatiefnemers: “Op onze Gelderse rivieren varen dagelijks tankers die al varend benzeen ontgassen. Deze giflozingen hebben nadelige gevolgen voor mens, milieu en natuur en moeten daarom stoppen.
Met de actie ‘Gifspot’ vragen we de Nederlandse overheid om vaart te maken met het verbieden van lozen van gifgassen op de Gelderse rivieren.”

De SP wil met deze actie druk zetten op de overheid en rederijen. Ze pleiten voor een landelijk verbod en goede handhaving zodat er geen giflozingen meer plaats vinden. Ook moeten er meer ontgasinstallaties komen. “Sommige schepen varen een rondje door Nederland alleen om daar gratis te kunnen ontgassen! Dit moet zo snel mogelijk stoppen”, aldus Claassen.

Waar het ontgassen in veel andere Europese landen verboden is, is de Nederlandse wetgeving totaal onduidelijk, met het gevolg dat schepen dit in Nederland ongestoord kunnen doen. Bij de start van de actieweek wordt de SP Milieu Alarmlijn geopend en kunnen omwonenden giflozingen doorgeven.

Reactie toevoegen

U bent hier