h

De toekomst van de tippelzone

21 mei 2019

De toekomst van de tippelzone

Foto: SP

Onlangs sprak de gemeenteraad over de toekomst van de tippelzone; moet deze sluiten of niet? Een vreselijk dilemma, want wat je ook doet, eigenlijk doe je het nooit goed. Op dit moment zijn er nog 14 vrouwen die legaal tippelen op de tippelzone en zo’n 10 vrouwen die dat illegaal in de omgeving van de tippelzone doen. Het toezicht hierop en het openhouden van een huiskamer waar ze terecht kunnen tijdens het werk, kost de gemeente € 400.000,- per jaar.

Het gemeentebestuur komt nu met het plan om de tippelzone te sluiten. Uit onderzoek blijkt dat er eigenlijk nog maar weinig overlast in de buurt is, terwijl dat juist ooit de reden was om de tippelzone in te richten. Bovendien is het aantal sekswerkers op straat de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Veel sekswerk vindt tegenwoordig op andere plekken plaats. Kan je het de Nijmeegse burger dan nog uitleggen dat daar 4 ton naar toe gaat? En daarnaast; moet je als gemeente een plek als de tippelzone faciliteren, waarvan je weet dat vrouwen hier een mensonwaardig bestaan leven?

Aan de andere kant gaat het hier om een zeer kwetsbare groep mensen. Een groot deel van de nu nog actieve tippelaarsters kan hun leven nog enigszins dragelijk maken door in hun eigen onderhoud te voorzien door dit werk. Zij zijn vaak verslaafd en hebben de drugs nodig om om te kunnen gaan met trauma’s uit het verleden. Waar andere hulpverlening niet werkt, kan drugs de pijn nog enigszins verzachten.

De SP steunt als één van de weinige partijen het voorstel van het college van B&W. Niet omdat we deze kwetsbare groep hun werkplek willen ontnemen en van goede zorg willen onthouden. Wel omdat we denken dat geen mens in Nederland dit soort werk zou moeten doen om een enigszins dragelijk leven te leiden. Veel vrouwen verkopen hun lichaam om (noodzakelijk) drugs te kunnen kopen. Van een vrijwillige keuze is hier dus vaak geen sprake.

Liever zien we daarom dat het geld dat nu besteed wordt aan de tippelzone (ruim € 28.000,- per vrouw per jaar), geïnvesteerd wordt in een echte oplossing. De SP-fractie heeft het college daarom verzocht om uit te zoeken of het mogelijk is om de vrouwen onder begeleiding legaal drugs te verstrekken. Dan helpen we als gemeente niet mee aan de instandhouding van zo’n mensonterende afwerkplek, maar nemen we wel de noodzaak om te moeten tippelen weg. Wij denken dat de vrouwen daarmee uiteindelijk het beste af zijn. Voor de zomer vindt opnieuw het gesprek in de raad plaats, dus wordt vervolgd …

Mocht je naar aanleiding van dit stuk willen reageren, stuur dan gerust een mailtje naar petramolenaar@gmail.com.

Reactie toevoegen

U bent hier