h

#SloopdeSleepwet tour afgetrapt in Nijmegen

7 maart 2018

#SloopdeSleepwet tour afgetrapt in Nijmegen

Foto: SP

Vandaag trapte ROOD de #SloopdeSleepwet tour af in Nijmegen. De komende weken staat ROOD in verschillende steden met een groot graffitikunstwerk om aandacht te vragen voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ofwel de Sleepwet. Jongeren kunnen met het kunstwerk – gemaakt door Martijn Tichelaar en Elroy Gramsbergen – op de foto. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “Wij stellen jongeren de vraag of je wil dat de overheid opslaat welke whatsapp-berichtjes je verstuurt, welke zoektermen je gebruikt en welke porno-sites je bezoekt. En die dan 3 jaar of langer bewaart en mogelijk met buitenlandse diensten deelt.”

Op 21 maart mogen we naast de gemeenteraadsverkiezingen ook allemaal stemmen in het sleepwetreferendum. Met de Sleepwet kan onze geheime dienst, de AIVD, straks op grote schaal informatie van mensen verzamelen die nergens van worden verdacht. Het zou de opsporing naar terroristen makkelijker maken, maar of dat waar is, is maar zeer de vraag. “Zoeken naar een speld in een hooiberg wordt niet makkelijker wanneer je de hooiberg alsmaar groter maakt”, aldus de Leeuw. 

Om nog een andere reden dan de Sleepwet zelf is het belangrijk om op 21 maart ook voor het referendum je stem te laten horen. “Onlangs schafte het kabinet het referendum af, terwijl een referendum juist een mooi middel is voor mensen om politici terug te fluiten als zij besluiten nemen die we helemaal niet willen. De democratie is van ons allemaal en we moeten onze democratische rechten niet laten afpakken. Daarom is het belangrijk om op 21 maart niet alleen te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook over de Sleepwet.”

Wil je graag meer informatie over de sleepwet en de gevolgen hiervan? Kom dan naar de informatie avond van SP en ROOD Nijmegen op zondag 18 maart in de LUX. Aanmelden hiervoor kan via Nijmegen.sp.nl/Sleepwet.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier