h

FNV en jurist Wevers komen in actie voor cliënten en medewerkers Vérian

28 maart 2018

FNV en jurist Wevers komen in actie voor cliënten en medewerkers Vérian

Foto: SP

Op woensdag 4 april houden vakbond FNV, jurist Wevers en SP Nijmegen een gezamenlijke bijeenkomst voor medewerkers en cliënten van Vérian. De afgelopen weken heeft de gemeente Nijmegen van meer dan 90 cliënten van Vérian een bezwaar gekregen tegen minder uren zorg per week. De gemeente heeft dit bezwaar niet als zodanig behandeld, en heeft deze doorgestuurd aan Vérian. Volgens de FNV en jurist Wevers is het niet aan Vérian om deze bezwaren te behandelen maar moet de gemeente Nijmegen dat doen. Tijdens de bijeenkomst op 4 april worden verdere stappen tegen de zorgvermindering en de gevolgen voor de medewerkers besproken.

Begin dit jaar nam SP Nijmegen het initiatief om met medewerkers in verweer te komen tegen de door Vérian aangekondigde urenvermindering van de thuiszorg van cliënten. Vérian besloot eenzijdig om de zorgovereenkomst met cliënten te schenden, en minder uren zorg per week te bieden, met ook veel gevolgen voor de medewerkers. Op 21 februari zijn er 49 bezwaren van cliënten aangeboden aan wethouder Frings, en dat aantal is opgelopen tot meer dan 90. De gemeente liet in een brief weten dat ze bij de gemeente aan het verkeerde adres zijn met een bezwaar, en hebben de bezwaren doorgestuurd aan Vérian. Desiree Egberts van FNV Zorg & Welzijn; “De gemeente heeft geheel ten onrechte, en tegen de privacyregels in, de bezwaren doorgestuurd aan Vérian. Vervolgens heeft Vérian de cliënten die bezwaar hebben gemaakt benaderd. De FNV heeft van meerdere medewerkers verhalen gehoord over intimidatie. Thuishulpen zijn gebeld en onder druk gezet om hun cliënten niet aan te moedigen om bezwaar te maken. De gemeente had dit nooit af mogen wimpelen, en zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende en goede thuiszorg.”

SP Nijmegen gaat de samenwerking aan met de vakbond FNV en jurist Wevers, om samen een sterker front te maken voor goede thuiszorg, goede arbeidsvoorwaarden en genoeg uren zorg voor mensen die dat nodig hebben. Op woensdag 4 april zijn aanwezig Desiree Egberts, organiser van FNV Zorg & Welzijn, en Erica Stinissen, medewerker van jurist Wevers. De bijeenkomst is woensdag 4 april, aanvang om 20:00 uur, Molenweg 95 te Nijmegen. Vanaf 19:30 uur is er inloop met koffie en thee.

Reactie toevoegen

U bent hier