h

Sloop de sleepwet

3 november 2017

Sloop de sleepwet

Foto: SP

Woensdag 1 november 2017 maakte de kiesraad bekend dat er definitief een referendum gehouden gaat worden over de uitbreiding Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV), of korter gezegd: de sleepwet. ROOD, jong in de SP heeft de campagne voor het opzetten van het referendum vanaf het begin gesteund en, middels acties op straat, actief handtekeningen ingezameld om de wet referendabel te krijgen. Met succes dus, want het aantal benodigde handtekeningen, 300.000, is met 417.385 ingezonden formulieren ruim behaald. De actie laat zien dat politiek van onderaf georganiseerd mogelijk is, en dat mensen zich betrokken voelen bij de politiek.

Niet iedereen was even verheugd om dit democratische feest: Sybrand Buma van het CDA meldde namens het kabinet bij voorbaat al dat de uitslag van het referendum genegeerd zal worden. ROOD-woordvoerder Thijs Loonstra zegt hierover: “De houding van het kabinet is een laffe en opzichtige poging om mensen te ontmoedigen naar de stembus te gaan. Waar Buma bij het referendum over het Oekraïne verdrag nog stelde de mening van de bevolking zwaar te wegen is hij 180 graden gedraaid nu hij mede aan het roer staat. Er ligt nu zelfs een voorstel de referendumwet helemaal in te trekken! Dit laat zien dat de coalitiepartijen, VVD, CDA, D66 en CU niet alleen lak aan de bevolking hebben, ze zijn er zelfs bang voor. Wij zullen deze partijen laten zien dat de angst niet wederzijds is. Wij blijven in actie komen en zorgen ervoor dat de opkomstdrempel van 30 procent ruim gehaald wordt.”

De angst voor de burger is ook met de inhoud van de sleepwet makkelijk op te merken. Er worden geheime DNA-databanken aangemaakt, massaal email en telefoonberichten afgetapt en zelfs je televisie kan zonder enige verdenking gehackt worden als deze wet wordt ingevoerd. Daarom zal ROOD Nijmegen in aanloop van het referendum veel op straat en bij debatten te vinden zijn. Nu D66 zijn geloofwaardigheid als referendumpartij compleet verloren heeft neemt de SP dit stokje met alle plezier over. Wij blijven actievoeren om te zorgen dat er naar de bevolking geluisterd wordt in plaats van afgeluisterd wordt.

Reactie toevoegen

U bent hier