h

SP huis-aan-huiskrant: Samen strijden voor sociaal wonen

18 oktober 2017

SP huis-aan-huiskrant: Samen strijden voor sociaal wonen

Foto: SP

Afgelopen zomer kwamen huurders in Zwanenveld samen met de SP in actie voor fatsoenlijke huurwoningen. En met succes! Dit en meer is te lezen in de huis-aan-huis krant van de SP Nijmegen die in oktober is verschenen. Deze SP krant wordt in een oplage van 55.000 stuks door vrijwilligers in Nijmegen bezorgd. Hier leest u de volledige krant. En hieronder leest u hoe het de huurders in Zwanenveld verging.

Wat we alleen niet voor elkaar kregen, hebben we samen wel bereikt

SP met huurders in actie voor betere woningen

Bewoners uit de Dukenburgse wijk Zwanenveld zijn sinds juni in actie voor een beter huis zonder tocht, vocht en schimmel. De SP ontdekte tijdens bezoeken aan de buurt dat veel bewoners met dezelfde problemen zitten. Er is dringend groot onderhoud nodig, en het vertrouwen in de verhuurder Portaal is zo laag dat huurders niet het idee hebben dat er iets kan veranderen. De SP bracht de huurders samen en al snel was er een groep bewoners die met enthousiasme en vol vertrouwen de andere bewoners opzocht. Na verschillende acties richting verhuurder Portaal kwam er al snel een toezegging. De woningen worden opgeknapt, de huur gaat niet omhoog en bewoners worden betrokken bij de plannen.

Bewoners Melat en Esther zijn twee van de huurders die in actie zijn gekomen. Melat: “Tot voor kort dacht ik dat alleen ik me zorgen maakte over mijn woning. Wanneer ik naar Portaal belde over de gebreken en slecht onderhoud werd ik steeds afgewimpeld. Doordat de SP hier aan de deur kwam ontdekte ik dat ook anderen in de buurt hier iets aan willen doen. In mijn eentje was het me niet gelukt om Portaal in beweging te krijgen.”

Esther: “Het was bij iedere deur weer bingo. Mensen tekenen graag voor een beter huis. En er is iets ontstaan in onze buurt. Deze actie brengt ons samen. Nu voor een beter huis, maar we gaan verder voor een betere buurt. We weten nu dat als je samen iets doet, je echt verandering voor elkaar kunt brengen”.

De toezegging van woningcorporatie Portaal om de huizen op te knappen is volgens de bewoners meer dan welkom. Melat: “Dit is mijn huis. Mijn plek, waar ik zuinig op ben en netjes wil onderhouden. Maar dan moet Portaal dat ook doen. Portaal heeft geld genoeg, ze krijgen iedere maand huur van mij en van de hele buurt. Hoogste tijd voor een grote opknapbeurt.”

Foto: Marij Feddema

Een deel van het bewonerscomité vlnr. Marloes, Jacqueline, Esther en Melat.

Melat: “Ik ben naar de bewonersavond gekomen omdat ik het goed vond dat de SP niet alleen maar naar ons luisterde, maar ons ook heeft samen gebracht. Ze hadden onze klachten gehoord, en hebben samen met ons doorgezet om er echt wat aan te gaan doen. Ik heb er veel energie van gekregen, het is hard werken maar als je niets doet dan verandert er ook niets. Als je met z’n alleen de schouders eronder zet dan kun je heel veel, en met succes blijkt nu!”

Reactie toevoegen

U bent hier