h

Schoolzwemmen: SP Nijmegen gaat tegen de stroom in

7 oktober 2017

Schoolzwemmen: SP Nijmegen gaat tegen de stroom in

Foto: SP

Deze week berichtte de NOS dat steeds minder gemeenten schoolzwemmen subsidiëren, en dat het aantal scholen dat zwemles aanbiedt de komende jaren waarschijnlijk zal dalen. In Nijmegen wordt juist geïnvesteerd in zwemles voor kinderen. Door financiële ondersteuning, maar ook door andere barrières weg te nemen.

In 2015 startte SP-wethouder Renske Helmer de campagne ‘Zwemles, een investering voor je leven’. De maanden hiervoor werd op zes basisscholen een ‘zwemlespilot’ gehouden. Hieruit bleek dat vooral tijd- en geldgebrek ertoe leiden dat ouders hun kind geen zwemles laten nemen. Helmer: “Financiële overwegingen zouden geen barrière mogen vormen. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop mensen met weinig geld toch zwemlessen voor hun kinderen kunnen regelen. Het lijkt er alleen op dat mensen die nog niet goed weten te vinden.”                                                                                                                                                                                

De campagne zet in op projecten om kinderen samen te laten zwemmen en op informatievoorziening over financiële ondersteuning. Zo kunnen minima terecht bij het Zwemfonds. Helmer: ‘Wat ben ik trots op deze campagne. Het aantal kinderen dat zwemles neemt of een diploma heeft, eerst nog maar 88%, bleek vorig jaar te zijn gestegen naar 94 procent. Sinds 2013 is het gebruik van het Sportfonds meer dan verdubbeld. Ons streven blijft 100 procent – in een waterrijk land als Nederland zou iedereen een zwemdiploma moeten hebben.”

Reactie toevoegen

U bent hier