h

Onderwijsstad Nijmegen staat voor gelijke kansen

26 september 2017

Onderwijsstad Nijmegen staat voor gelijke kansen

Foto: SP

Op 29 september gaat de Nationale Onderwijsweek van start in de onderwijsstad van 2017-2018; Nijmegen. Het thema ‘gelijke kansen’ past goed bij Nijmegen. SP-wethouder Onderwijs Renske Helmer: “Wij investeren in gelijke kansen in het onderwijs. De prioriteit ligt bij het bieden van ontwikkelingskansen voor het kind, want ieder talent telt”.

Dat Nijmegen is verkozen tot onderwijsstad is een mooie waardering voor het werk van de Nijmeegse scholen, de gemeente en andere partners. Wethouder Helmer heeft de afgelopen jaren samen met de scholen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat elk kind in Nijmegen de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen. En dat is te merken. Renske Helmer: “De schooluitval is teruggelopen, vooral in het voortgezet onderwijs en in het mbo. Er is een stage-meldpunt geopend zodat scholieren hun opleiding ook daadwerkelijk kunnen afronden met goede werkervaring. En voor scholieren die een extra steuntje nodig hebben kan School's Cool zorgen voor een mentor of maatje. Door extra subsidie hebben we dit project kunnen behouden.”

Ook op andere manieren zorgt Nijmegen dat er niemand achter hoeft te blijven. Er komt een regeling zodat middelbare scholieren niet meer zonder computer of Ipad hoeven te zitten. Die zijn immers niet meer weg te denken uit het steeds meer gedigitaliseerde onderwijs. En de campagne om meer kinderen aan een zwemdiploma te helpen is succesvol. Er zijn steeds meer kinderen met een diploma in groep 6. Ook een groot succes was de manier waarop er binnen de kortste keren een school is opgezet voor de kinderen in het tijdelijke vluchtelingenkamp in Heumensoord. En de gemeente heeft haar best gedaan om de helpende hand te bieden aan de Maartensschool waar leerlingen in de knel kwamen door het beleid van de regering.

SP solidair met actievoerende leerkrachten

Er is ook nog voldoende om voor te knokken in het onderwijs. Aan het einde van de onderwijsweek, op donderdag 5 oktober, vindt de landelijke stakingsdag plaats van leraren uit het basisonderwijs. Inzet van al deze leraren is een lagere werkdruk, onder andere door kleinere klassen en minder administratieve verplichtingen, en een eerlijk salaris. Leraar zijn is een prachtig vak, maar helaas verdienen leraren nog steeds minder dan andere hbo-opgeleiden. Daar moet snel een einde aan komen! SP-gemeenteraadslid en onderwijswoordvoerder Petra Molenaar: “Natuurlijk steunt de SP de actie van leraren voor meer loon en minder werkdruk. Komende week zoeken we de juffen en meesters op om hen een hart onder de riem te steken. Want als leraren hun werk goed kunnen doen is dat ook het beste voor onze kinderen!”

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier