h

Stalen kliko’s bij strandjes Ooijpolder

31 mei 2017

Stalen kliko’s bij strandjes Ooijpolder

Foto: Facebook.com / Facebook.com

Afgelopen week was er terecht massale verontwaardiging toen foto’s op internet verschenen van Konikpaarden die midden in een grote berg afval stonden. Dit afval wordt achtergelaten door bezoekers van de waalstrandjes net buiten Nijmegen. Om de grote hoeveelheid afval tegen te gaan, plaatst Staatsbosbeheer op aandringen van de gemeente nu 11 extra stalen kliko’s.

De strandjes zijn sinds een paar jaar toegankelijk door de aanleg van een extra brug naar de Ooijpolder. Door deze ontsluiting kunnen inwoners van Nijmegen nog makkelijker genieten van de mooie natuur net buiten de stad. Helaas wordt deze prachtige plek niet altijd schoon achtergelaten. Zeker na een mooie zomerse dag, blijven bergen afval liggen van mensen die te beroerd zijn hun rommel mee terug te nemen. Op het waalstrand liggen complete barbecue-sets, lege en kapotte wijn- en bierflessen en overgebleven etensresten, al dan niet in plastic. Behalve dat het natuurgebied hierdoor vervuild wordt, worden de daar levende wilde paarden ziek van het afval dat ze eten en raken ze gewond door het glas in hun hoeven.

Hoog tijd dus voor maatregelen. Staatsbosbeheer – eigenaar van het gebied – werd al eerder opgeroepen om meer afvalbakken te plaatsen. Maar omdat het een natuurgebied betreft, kon dat volgens hen niet. Het risico bestaat immers dat de dieren dan uit de afvalbakken gaan eten. Wel werden eerder al vuilcontainers bij de ingangen geplaatst. Nu komen daar op aandringen van SP-wethouder Renske Helmer dus 11 stalen kliko’s bij. Daarnaast komen er papieren tasjes te hangen die bezoekers van de waalstrandjes mee kunnen nemen en gevuld weer kunnen deponeren in de kliko’s. De SP hoopt van harte dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en gewoon hun eigen troep opruimen, zodat dit natuurgebied voor iedereen toegankelijk kan blijven. 

U bent hier