h

ROOD in actie voor sociale verandering

2 mei 2017

ROOD in actie voor sociale verandering

Foto: Sandra Beckerman

De Nijmeegse jongeren van ROOD waren de afgelopen dagen twee keer aan het demonstreren: op 29 april voor de Climate March, en op 1 mei voor de viering van de Dag van de Arbeid. Janne van den Bosch van ROOD : “Terwijl de winsten van het grootbedrijf de pan uitrijzen, wordt de aarde naar de knoppen vervuild en werkers steeds verder uitgeknepen. De strijd voor echte banen en tegen CO2-vervuiling is alleen te winnen door echte sociale verandering.“

Op 29 april kwamen 7500 mensen samen in Amsterdam voor de Climate March. Zij riepen het kabinet – en in het bijzonder VVD, CDA, D66 en GroenLinks, die nu onderhandelen over een nieuwe regering – op om eindelijk eens met ambitieuze plannen te komen om voor het tegengaan van klimaatverandering. Ook ROOD Nijmegen liep mee. Van den Bosch: “Met de VVD in de regering is er de afgelopen jaren te weinig aan klimaatbeleid gedaan. De SP wil dat Nederland in 2050 volledig CO2-neutraal is en was daarom mede-ondertekenaar van de Klimaatwet die onlangs door de Tweede Kamer werd aangenomen. Nederland moet veel meer doen om aan de doelstelling van het akkoord van Parijs uit december 2015 te voldoen. Door bijvoorbeeld zo snel mogelijke te stoppen met het subsidiëren van fossiele industrie.”

Foto: Floor Mertens

Op 1 mei liepen zo’n 7000 mensen door Amsterdam voor de jaarlijkse ‘Echte Banen’-manifestatie van de FNV. ROOD en de SP waren ook aanwezig en vroegen aandacht voor de wildgroei aan flexcontracten. Van den Bosch: “Veel jongeren hoppen van flexbaan naar flexbaan, zonder zicht op vast werk. Dat betekent onder meer geen hypotheek en een onzekere toekomst. Daarom wil de SP dat vast werk goedkoper wordt en flex duurder, zodat vaste contracten aantrekkelijker worden. Daarmee krijgen jonge starters op de arbeidsmarkt weer echte kansen.”

Foto: Sandra Beckerman

U bent hier