h

SP wil meer stembureau’s

29 maart 2017

SP wil meer stembureau’s

Foto: Mieke Hoeze / SP Nijmegen

De SP wil geen herhaling van de taferelen die op 15 maart plaatsvonden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Op sommige stembureau’s raakten de stembiljetten op en werden kiezers weggestuurd, om vervolgens op het volgende stembureau hetzelfde te horen. Daarnaast moeten er volgens de SP meer stembureau’s komen. SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken: “Er waren dit jaar 83 stembureau’s, tegen 100 bij de vorige verkiezingen. Wat de SP betreft zijn het bij de volgende verkiezingen gewoon weer 100.”

De opkomst op 15 maart was 81,9 %, de hoogste sinds 1986. In Nijmegen ging 79 % van de kiesgerechtigden stemmen. Er was een hoop onduidelijkheid op verkiezingsdag: bij veel stembureau’s in Nijmegen raakten de stembiljetten op en werden kiezers weggestuurd. Soms waren bij het volgende bureau de stemmen ook op. ’s Avonds communiceerde de gemeente dat er tot 23:00 gestemd kon worden op het stadhuis. Omdat dit volgens de Kieswet niet mag werd dit weer snel teruggedraaid, maar hierdoor kwam een aantal mensen voor niets naar het stadhuis.

Yurre Wieken, gemeenteraadslid namens de SP: “Er was al maanden van tevoren duidelijk dat er een hoge opkomst zou zijn. Ook is het algemeen bekend dat sommige stembureau’s, bijvoorbeeld het treinstation en het stadhuis, erg populair zijn. De opkomst is daar vaak ver boven de 100 %. Hoe kan het dan dat er niet genoeg stembiljetten ingeslagen zijn op deze pieklokaties? Nu werden mensen weggestuurd, soms bij meerdere stembureau’s achter elkaar. Hierdoor zijn er zeker stemmen verloren gegaan. Veel mensen gingen voor het eerst stemmen, zij gaan dat na zoiets natuurlijk niet weer doen – weg vertrouwen in de politiek. Dit is wat de SP betreft onacceptabel.”  

In Nijmegen waren er dit jaar ook minder stembureau’s. Bij de landelijke en lokale verkiezingen van 2012 en 2014 waren er 100 stembureau's, nu waren het er 83. Wat de SP betreft wordt deze bezuiniging met de volgende verkiezingen – de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 - teruggedraaid. Wieken:  “Dat er kritisch naar de verdeling wordt gekeken en soms een weinig bezocht stembureau verdwijnt, dat kan. Maar een daling van 17 % gaat veel te ver. Stemmen hoort zo laagdrempelig mogelijk te zijn, vooral voor ouderen en andere mensen die slecht ter been zijn en niet zo ver kunnen lopen. Daar hoort een ruim aanbod van stembureau’s op loopafstand bij. Op democratie bezuinig je niet.”

Reactie toevoegen

U bent hier