h

SP wil stadsbus in Burchtstraat houden

31 januari 2017

SP wil stadsbus in Burchtstraat houden

De SP ziet weinig heil in de plannen om de stadsbussen weg te halen van de Burchtstraat. De partij vreest een achteruitgang van de bereikbaarheid van het centrum. Bovendien is nog volkomen onduidelijk wat de kosten zijn van het om laten rijden van de stadsbussen en het inzetten van voldoende kleine busjes.

De SP wil dat het stadsbestuur eerst helderheid verschaft over wat de plannen allemaal kosten voordat er überhaupt een beslissing genomen kan worden. SP-raadslid Stijn Vat: "We willen dat het stadscentrum voor iedereen goed bereikbaar is, zeker ook met de bus. We hebben niet voor niets in het coalitieakkoord afgesproken dat de stadsbussen in de Burchtstraat blijven rijden. Hierdoor blijft het ook voor minder valide mensen mogelijk om de stad te bezoeken.  Het plan van het college om met kleine busjes onder andere door de Benedenstad te gaan rijden is zeker geen verbetering. En andere varianten zijn nog onvoldoende uitgewerkt."

Maar liefst 87 procent van de ondernemers wil dat de Burchtstraat bereikbaar blijft met openbaar vervoer. Vat: “Grote stadsbussen vervangen door misschien wel twee keer zoveel kleine busjes maakt het verblijfsklimaat in de stad er niet beter op. En alle reizigers laten overstappen op kleine busjes is ook geen verbetering, dat kost per definitie reizigers.”

De SP heeft ook vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan. Vat: "Het om laten rijden van stadsbussen kost tonnen op jaarbasis. Dat weten we van de dagen dat er markt is. Daarnaast moeten er voldoende kleine busjes ingezet worden om de reizigersaantallen op te vangen. Het is volkomen onduidelijk hoeveel dit extra gaat kosten en wie dat gaat betalen. Het busbedrijf weet tot nu toe de rekening voor extra wensen altijd bij de gemeente neer te leggen. Het behouden van de bus door de Burchtstraat is daarom voor ons voorlopig de beste optie voor de bereikbaarheid en betaalbaarheid."

U bent hier