h

WC-eenddebat: hoe onafhankelijk is de wetenschap?

5 december 2016

WC-eenddebat: hoe onafhankelijk is de wetenschap?

Foto: Sandra Beckerman / SPARK

De SP vindt het de hoogste tijd voor een nieuwe democratische universiteit. Daarom organiseert ze op maandag 12 december 19.30-21.30 (19.00 inloop) in het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit, (Montessorilaan 10 ) een debat over de toekomst van de universiteit. Sprekers zijn Arnoud Lagendijk, Hub Zwart, Wioletta Ruszel, Thomas Eimer en Sandra Beckerman.

Arnoud Lagendijk is professor in de economische geografie en voorzitter van de vakbond voor de wetenschap (VAWO). Filosofieprofessor Hub Zwart is coördinator van een project  gericht op het verbeteren van de integriteit van wetenschappers (PRINTEGER). Wiskundige Wioletta Ruszel is aan de TU Delft aangesteld als vrouwelijke topwetenschapper en zet zich in voor de positie van vrouwen in de wetenschap.  Docent internationale betrekkingen Thomas Eimer doet onderzoek op het snijvlak van politieke economie, filosofie, internationale betrekkingen en regelgeving. Sandra Beckerman is gepromoveerd archeoloog, universitair docent en kandidaat Tweede Kamerlid voor de SP.

De SP organiseert het debat omdat ze vindt dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe democratische universiteit.

Organisator en spreker Sandra Beckerman: “De wetenschap staat onder druk. De overheid investeert te weinig en te selectief. Universiteiten zijn voor financiering steeds afhankelijker geworden van het bedrijfsleven. Dit heeft geleid tot belangenverstrengeling en excessen waarbij bedrijven de resultaten van onderzoek konden beïnvloeden. De wetenschap heeft te weinig ruimte om zich bezig te houden met langdurig, fundamenteel en van het bedrijfsleven onafhankelijk onderzoek naar belangrijke (maatschappelijke) vragen.”

Tijdens het debat is er veel ruimte gereserveerd om met elkaar en met de sprekers in debat te gaan.

Reactie toevoegen

U bent hier