h

ROOD OP BEZOEK BIJ OVERBETUWE COLLEGE ELST

6 november 2016

ROOD OP BEZOEK BIJ OVERBETUWE COLLEGE ELST

Op vrijdag 4 november bezocht ROOD Nijmegen het Overbetuwe College in Elst voor een debat met middelbare scholieren. Een erg leuk en leerzame middag, en voor veel leerlingen een eerste kennismaking met de politiek.

Yurre Wieken en Thijs Loonstra reisden namens ROOD af naar Elst. De opzet was eenvoudig: de leerlingen hadden voorafgaand eigen politieke partijen gevormd, die in debat zouden gaan over vijf stellingen. Dat leverde grappige namen op als de Partij voor Games, maar ook serieuze zoals de Partij voor Heel Nederland en de Partij voor de Jongeren. ROOD en de andere politieke jongerenorganisaties – JOVD (van de VVD), JS (PvdA) en DWARS (GroenLinks) – leidden de debatten en vormden ook de jury.

Thijs: “Het was erg leuk om te zien waar de leerlingen mee kwamen. Je kon goed merken dat sommigen er echt tijd in hadden gestoken, en zich soms ook hadden moeten inleven in een standpunt dat niet per se het hunne was. In ieder debat waren er wel een paar leerlingen die opvielen door hun talent – goed formulerend en met overtuigende argumenten. Toekomstmuziek, wie weet?”

Yurre: “Politiek lijkt soms saai, met ellenlange vergaderingen over taaie stukken. Maar actievoeren voor een speeltuin of tegen een slechte huisbaas is ook politiek. Het gaat erom dat je durft te strijden voor waar je in gelooft, om de wereld een stukje beter te maken. Die boodschap hebben we als ROOD volgens mij goed overgedragen. Hopelijk hebben een paar leerlingen zo een kant van zichzelf ontdekt die ze nog niet kenden, en zien we die later nog terug bij een politieke partij. Het liefst natuurlijk bij ROOD, maar iedereen die zich inzet voor een betere maatschappij – bij welke partij dan ook – verdient wat mij betreft een pluim.”

In de les ging het er slechts zijdelings over, maar we ontkomen er niet aan er toch iets over te zeggen – in de ochtend voor de debatten was er op het OBC een steekpartij. Deze was overigens bij de onderbouw, op een andere locatie. Bij de bovenbouw gingen de lessen gewoon door. Het is toch even schrikken als het zo dichtbij komt, en laat zien dat de problemen in de samenleving niet altijd ver van ons afstaan. We hopen dat het goed gaat met de leraar die slachtoffer was en dat iedereen komende week weer gezellig en veilig naar school kan.

Reactie toevoegen

U bent hier