h

Regulering kamerbewoning in het belang van studenten en omwonenden

9 november 2016

Regulering kamerbewoning in het belang van studenten en omwonenden

Foto: Matthias van Hunnik

De SP is blij met het voorstel van wethouder Velthuis om kamerverhuur actief in goede banen te leiden. Tot nu toe werd er vanwege de hoge kamernood bijna nooit gecontroleerd of een kamerverhuurder de juiste vergunningen had. Daardoor konden veel woningen omgezet worden tot kamerverhuurpand zonder dat de gemeente ervan op de hoogte was, laat staan er iets over te zeggen had.

 

Gemeenteraadslid Bart van Berkel: “Het beleid van de afgelopen jaren was nodig toen de kamernood gigantisch was. Door de bouw van nieuwe woningen is die kamernood flink verminderd. Nu kunnen we een wissel trekken en meer aandacht schenken aan kwaliteit en leefbaarheid. Dat wil zeggen dat we goed kijken of het omzetten van eengezinswoningen naar een kamerverhuurpand, ook wel ‘verkamering’ genoemd, wenselijk is. Zo kan het zijn dat  een woning hele dunne wandjes heeft of dat er door balken die door het hele blok lopen geluidsoverlast ontstaat. Ook ruimtegebrek is een probleem: te kleine panden leiden tot vuilniszakken en een berg fietsen in de voortuin. Een leefbaarheidstoets waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar  brandveiligheid of het effect op de buurt, lijkt de SP een heel goed idee.”  
Partijen als D66 en VVD zijn tegen het nieuwe beleid omdat zij vinden dat iedereen een woning moet kunnen verkameren als dat lucratief is. De SP  juicht het juist toe dat dit eerlijkere  beleid er eindelijk komt. Daarnaast ziet de SP voordelen voor studenten. Van Berkel: “Door de kamernood waren studenten overgeleverd aan private verhuurders. Vaak maken deze verhuurders handig gebruik van de kamernood en vragen ze veel te hoge prijzen voor lage kwaliteit. Sommigen maken het zelfs zo bont dat je ze met recht huisjesmelkers kunt noemen. Daarom moet de gemeente ook 40.000 euro per jaar uitgeven aan Huurteams Nijmegen, een organisatie die huurders helpt om bezwaar te maken tegen te hoge huren van huisjesmelkers. Zo zie je maar weer dat een hoop mensen de vrije marktwerking maar al te graag misbruiken. Ook de bergen met geld die nodig zijn voor handhaving van geluidsoverlast en het oplossen van ruimtegebrek zijn  zonde als je weet dat de SSH& inmiddels halverwege het studiejaar kamers leeg heeft staan! Om al deze redenen is nieuw beleid verstandig. We houden wijken leefbaar, we voorkomen huisjesmelkerij, we zorgen ervoor dat kamerbewoners niet gezien worden als ‘de overlastgevers’ en we behouden eengezinswoningen zodat die beschikbaar blijven voor woningzoekenden die al lange tijd op een wachtlijst staan.” 

Reactie toevoegen

U bent hier