h

SP feliciteert 'Nijmeegse zorg hart' met oprichting

13 september 2016

SP feliciteert 'Nijmeegse zorg hart' met oprichting

Foto: Erik Claus / SP Nijmegen

Nijmegen heeft er een zorgcoöperatie bij. Het is niet de eerste zorgcoöperatie in Nijmegen, wel een zorgcoöperatie die echt het verschil wil maken in thuiszorgland.

Het officiële doel van de ‘Nijmeegse zorg hart coöperatieve U.A’ is het verlenen van diensten op het gebied van thuishulp, thuiszorg, sociaal en maatschappelijk werk, begeleiding en ondersteuning. De thuiszorgmedewerkers die de coöperatie zullen gaan vormen hebben hier ruime ervaring mee en zullen een nieuwe opleiding gaan doen om extra goed beslagen ten ijs te komen.

Daisy de Bruin, een van de initiatiefnemers van de nieuwe coöperatie: “Met deze coöperatie laten we zien dat het ook anders kan in de zorg. Wij moeten heel hard werken. Dat vinden we niet erg - we zetten ons met alle liefde in voor onze cliënten. Maar we willen er ook normaal voor betaald krijgen. We willen niet dat van het geld wat de gemeente voor onze organisatie per uur betaalt, de helft naar een directeur gaat die totaal niet weet wat hij of zij doet.”

Vérian, waar de Bruin nu nog werkt, wilde 25% van het loon van haar medewerkers inhouden omdat niet goed zou gaan met bedrijf. De Bruin: “Maar de directeur met een salaris van meer dan 180.000 per jaar leverde niets in. Wij vinden dat zoiets niet kan. De medewerkers van deze coöperatie komen bij onder andere bij Vérian en T-zorg vandaan. Dit soort praktijken is men zat en terecht, zorg hoort te gaan om de cliënten en niet om de baantjes van de managers. ‘Nijmeegse zorg hart’ heeft een bestuurder die geen cent verdient aan het bestuurswerk. Ook is er geen duurbetaalde Raad van Toezicht. De bestuurder legt direct verantwoording af aan de leden van de coöperatie. De leden beslissen samen met bestuurder over alles wat er gebeurt. Onze cliënten komen op de eerste plaats te staan. Het is heel fijn dat SP Nijmegen ons ook ondersteunde om dit voor elkaar te krijgen en dat wij het pand van de SP Nijmegen kunnen gebruiken om te vergaderen.”

Erik Claus, bestuurslid van SP Nijmegen: “Het is prachtig om te zien wat de mensen van ‘Nijmeegse zorg hart’ bereikt hebben. Zij zijn een alternatief voor de bureaucratische, geldbeluste thuiszorginstellingen die nu de dienst uitmaken. Ik wil hen namens de SP van harte feliciteren met de oprichting.”

Het is de bedoeling dat ‘Nijmeegse zorg hart’ ook mee gaat doen aan de aanbestedingen voor de thuiszorg in Nijmegen komend najaar. Claus: “Daar is nog een hoop voorbereidingswerk voor nodig, maar ik zie het positief tegemoet.”

Reactie toevoegen

U bent hier