h

Thema-avond ROOD– niet in mijn naam!

7 juni 2016

Thema-avond ROOD– niet in mijn naam!

Foto: Yurre Wieken / ROOD Nijmegen

Op donderdag 2 juni organiseerde ROOD Nijmegen een thema-avond over de bombardementen in het Midden-Oosten. Sinds begin dit jaar doet Nederland mee aan de bombardementen in Syrië. In Irak doen we al langer mee, zogezegd om de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Maar zijn bombardementen wel effectief? En wiens belangen worden behartigd door de westerse interventiepolitiek in het Midden-Oosten? Over deze en andere vragen gingen SP-partijsecretaris Hans van Heijningen en ROOD-voorzitter Merel Stoop in gesprek met de goedgevulde zaal.

Foto: Yurre Wieken / ROOD Nijmegen
Hans van Heijningen gaf een korte samenvatting van de internationale ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Na het einde van de Koude Oorlog en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bleef de VS als enige supermacht over. Neoliberale ideologen spraken van het ‘einde van de geschiedenis’ – kapitalisme en parlementaire democratie zouden voortaan voor vrede en stabiliteit zorgen. “Inmiddels kunnen we zeggen dat dit een illusie was. Er zijn veel nieuwe brandhaarden ontstaan, en conservatisme en nationalisme steken door onzekerheid over de toekomst weer de kop op. Dat zien we ook in het Midden-Oosten. De grenzen zijn daar na de Eerste Wereldoorlog door westerse machten getrokken. Er werd geen rekening gehouden met de situatie van de mensen zelf – landsgrenzen doorkruisen etnische scheidslijnen, waardoor bijvoorbeeld de Koerden over vijf landen verdeeld zijn. In de chaos die dit veroorzaakte hebben in veel landen sterke mannen de macht gegrepen. Niet zelden gesteund door het Westen, want financiële ((olie)belangen wogen zwaarder dan mensenrechten. Er werden dictaturen gesteund in onder andere Iran, Irak, Egypte en Saoedi-Arabië. Sommigen steunen we nu nog. Toen kwamen de aanslagen van 11 september 2001, waarna het Westen onder leiding van de VS besloot wat van die oude regimes ‘op te ruimen’. Deze militaire interventies hebben tot chaos geleid in Irak, Libië en Afghanistan.”

Waardoor komt dan deze drang tot ingrijpen in andere landen? Van Heijningen: “Het is een combinatie van westers superioriteitsdenken en humanitair imperialisme: de arrogantie dat wij ‘de mensen gaan helpen’. Het idee dat je het conflict oplost door ‘de goeien te bewapenen’ – wie zijn dat dan? Er wordt gedaan alsof het beesten zijn, terwijl wij de chaos in de regio zelf mede veroorzaakt hebben.”

Wat is dan het alternatief voor bommen gooien? Daarover kon Merel Stoop meer vertellen: “Oorlog vecht men met wapens. Daarom moeten we de wapenhandel tegengaan en embargo’s instellen. Nederland heeft daar een belangrijke rol in, want zes van de tien grote wapenhandelaren heeft een brievenbus in Nederland. Wij helpen ze dus de belasting te ontduiken. Daarnaast gaat er nog steeds veel oliegel naar IS, onder andere via onze ‘bondgenoot’ Saoedi-Arabië. Dat aanpakken is veel beter dan nog meer bommen gooien, want door te bombarderen breken we het land alleen maar verder af waardoor er nog meer mensen moeten vluchten. Bovendien gebruikt IS de bombardementen als propaganda om nog meer mensen te rekruteren. Er zijn al 270.000 mensen gestorven in de Syrische burgeroorlog, en er zijn 11,6 miljoen mensen op de vlucht. Laten we daarom stoppen met deze zinloze oorlog. Niet in onze naam! ”

Foto: Yurre Wieken / ROOD Nijmegen

ROOD voert op diverse manieren actie tegen de bombardementen. Via de Facebookpagina Niet in mijn naam kunnen mensen op de foto om hun steun uit te spreken voor de protesten, en we gaan ook geregeld de straat op. Ook steeds meer BN’ers, de rapper Fresku, steunen de acties. In juli neemt België de bombardementen over van Nederland, dus we gaan samenwerken met de jongeren van onze Belgische zusterpartij PVDA. Zo kan Niet In Mijn Naam een echt internationale beweging worden.

Reactie toevoegen

U bent hier