h

Nijmegen winnaar duurzame hoofdstad van Europa

22 juni 2016

Nijmegen winnaar duurzame hoofdstad van Europa

Foto: Erik / Creative Commons

Nijmegen mag zich met trots in 2018 de groenste en duurzaamste stad van Europa noemen. Op 22 juni werd bekend dat Nijmegen de Green Capital Award heeft gewonnen. Na twee eerdere pogingen heeft onze stad het gewonnen van Den Bosch en Umea (Zweden).

Nijmegen werd verkozen boven Den Bosch en Umea dankzij het uitgebreide en succesvolle duurzaamheidsprogramma van de stad. Er zijn samen met organisaties en inwoners van de stad  meer dan 15.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Sinds 2008 verbruikt Nijmegen 15 procent minder gas en elektriciteit. Er zijn 43 snelfietspaden geïnstalleerd en de bussen rijden op groen gas.

Matthias van Hunnik, gemeenteraadslid namens de SP: ”De Nijmeegse coalitie heeft ambitieuze plannen. Nijmegen moet in 2045 volledig energieneutraal zijn. Er wordt fors minder CO2 uitgestoten en meer duurzame energie opgewekt dan gepland – maar liefst 6000 huishoudens worden zo extra van stroom voorzien. De warmte van de afvalverbrandingscentrale ARN, die anders slechts een bijproduct is, wordt nu gebruikt om 4000 huishoudens van energie te voorzien. De gemeente werkt ook goed samen met de inwoners en bedrijven in Nijmegen. We waren al een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid, nu is dat nog eens bekrachtigd met deze mooie Green Capital Award. ”

Reactie toevoegen

U bent hier