h

Nijmegen moet zich uitspreken tegen TTIP

3 juli 2015

Nijmegen moet zich uitspreken tegen TTIP

SP en GroenLinks stellen samen voor om ons als stad uit te spreken tegen het handelsverdrag TTIP. In dit verdrag wordt onder andere geregeld dat bedrijven overheden kunnen aanklagen buiten de gewone rechtspraak om. Op die manier zouden overheden, ook lokale overheden, gedwongen kunnen worden boetes te betalen als het beleid van die overheid een bedrijf in de weg zit.

SP-gemeenteraadslid Bart van Berkel: “Het lijkt een ver-van-ons-bed-show, maar TTIP is een inperking van de Nijmeegse lokale democratie. Met TTIP kunnen bedrijven de stad aanklagen en boetes eisen. Nijmegen heeft zich bijvoorbeeld ooit uitgesproken een gentechvrije stad te willen zijn. Gentechbedrijven worden sindsdien ook actief geweerd. Dat zijn politieke keuzes die wij als stad democratisch maken. Het zou te gek voor woorden zijn als een internationaal verdrag het opeens mogelijk maakt dat de stad aangeklaagd wordt door gentechbedrijven en boetes moet betalen. Ook in de toekomst moet Nijmegen dit soort beslissingen zelfstandig kunnen blijven maken. Bijvoorbeeld over schaliegasboringen. Vandaar dat dit verdrag Nijmegen direct aangaat en we ons hiertegen moeten verzetten”

Naar het voorbeeld van de gemeenteraad van Amsterdam stellen SP en GroenLinks voor dat de Nijmeegse raad zich uitspreekt tegen TTIP en roepen wij onze stadsbestuurders op om dat standpunt over te brengen waar ze maar kunnen. Bijvoorbeeld richting de landelijke en Europese politiek.

  

Reactie toevoegen

U bent hier