h

Nijmegen stopt ouderbijdrage dagbehandeling jeugdzorg

2 mei 2015

Nijmegen stopt ouderbijdrage dagbehandeling jeugdzorg

Nijmegen stopt tijdelijk met het innen van de ouderbijdrage voor de dagbehandeling in de jeugdzorg, in afwachting van landelijk onderzoek naar de regeling. Daartoe besloot de gemeenteraad op de politieke avond van 29 april.

Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-ggz). Ouders moeten nu een eigen bijdrage betalen wanneer hun kind in een instelling verblijft. Deze kan oplopen tot wel bijna 1500 euro per jaar. Cor van Norel, gemeenteraadslid namens de SP: “Deze bijdrage werpt een hoge drempel op, vooral voor lagere inkomens. Wij zijn absoluut tegen dit soort drempels en willen voorkomen dat mensen hierdoor zorg gaan mijden. Zorg is een recht, en of kinderen zorg krijgen moet niet afhangen van hoe dik de portemonnee van hun ouders is.”

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) kondigde in januari aan een onderzoek aan naar de effecten van de ouderbijdrage.  In afwachting daarvan zal Nijmegen de bijdrage nu niet innen. Tevens nam de raad met steun van de SP een motie van GroenLinks aan die het college oproept de kwestie bij Van Rijn aan te kaarten.  Van Norel: “Nijmegen voegt zich bij tientallen andere gemeenten die de bijdrage niet innen. Als sociale gemeente willen wij geen hoge drempels opwerpen in de zorg. Het college moet nu de staatssecretaris oproepen om de wet aan te passen, zodat alle ouderbijdrages van tafel gaan.”

SP en PvdA willen ook dat er geen onderscheid wordt gemaakt met 24-uurs behandeling en riepen in een amendement op om ook daarvoor de eigen bijdragen te staken. Helaas kreeg dit voorstel geen steun van GroenLinks, waardoor een meerderheid in de gemeenteraad ontbrak.

Reactie toevoegen

U bent hier