h

ROOD: 'It's not over, Jet!'

16 november 2014

ROOD: 'It's not over, Jet!'

Vrijdagmiddag verzamelden zich 5000 studenten, scholieren en andere betrokkenen op het Malieveld. Zij kwamen om zich uit te spreken voor behoud van de studiefinanciering. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks willen die namelijk afschaffen en vervangen door een ‘leenstelsel’. Ook ROOD Nijmegen was bij het protest.

Het leenstelsel, of liever gezegd schuldenstelsel, leidt ertoe dat de gemiddelde studieschuld op zal lopen tot 30.000 euro, met maxima boven de 50.000. Velen zullen daardoor afzien van een studie, waarmee de keuze om te gaan studeren een financiële afweging wordt. Studeren wordt geen kwestie meer van voldoende talent hebben, maar van voldoende geld. De langere aflossingstermijn klinkt gunstig, maar leidt vooral tot hogere kosten wegens rente. Ook is het nog maar de vraag of al die schulden echt terugbetaald worden en de beloofde investeringen in het onderwijs (voor studenten een sigaar uit eigen doos) er komen.

ROOD-contactpersoon Gino Praat: “Het leenstel betekent dat straks vooral mensen met een dikke portemonnee nog kunnen studeren. Nu al twijfelen mensen of ze aan een meerjarige master moeten beginnen”. Een paar dagen vóór de demonstratie ging een meerderheid van de Tweede Kamer al akkoord met het voorstel. Echter, de Eerste Kamer is er ook nog. “Hopelijk kijkt de Eerste Kamer er kritischer naar dan de Tweede Kamer, die het er snel doorheen heeft gejast”, aldus Gino. “De Eerste Kamer kan een akkoord uit de Tweede Kamer best naast zich neerleggen als zij daar aanleiding toe ziet. Dat is altijd het doel van de protesten geweest”.

Wanneer de Eerste Kamer zich over het leenstelsel buigt, is nog niet bekend. Hoe dan ook, het laatste woord is nog niet gezegd! ROOD zal zich dan ook blijven inzetten voor goed en toegankelijk onderwijs.

Reactie toevoegen

U bent hier