h

ROOD roept op tot actie - stop het leenstelsel

29 oktober 2014

ROOD roept op tot actie - stop het leenstelsel

Vrijdagmiddag 14 november is het zover! Om 13:00 staat er een grote studentendemonstratie op de planning. ROOD voegt zich bij diverse andere organisaties op het Malieveld in Den Haag om een vuist te maken voor goed en toegankelijk onderwijs. Stop het leenstelsel!

Met steun van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wil minister Jet Bussemaker per september 2015 een leenstelsel voor studenten invoeren. De basisbeurs is vanaf dat moment geen gift meer. De gemiddelde studieschuld, nu al 13.000 euro, zal stijgen naar 30.000 of zelfs 50.000 euro. Je mag langer doen over het aflossen van je schuld, maar hierdoor zit je er tot aan je pensioen aan vast en ben je duurder uit door de doortikkende rente. De aanvullende beurs gaat omhoog, maar er komen minder mensen voor in aanmerking en netto zijn ze alsnog slechter af door het verdwijnen van de basisbeurs. ROOD-contactpersoon Niels Brugman: “Ook huidige studenten zijn de sjaak – wie nu bezig is met een bachelor, krijgt straks in de master geen studiefinanciering. Voor deze studenten worden de spelregels tijdens het spel veranderd, want toen zij begonnen is hen  voorgehouden dat ze gedurende de nominale studieduur studiefinanciering zouden krijgen.”

De demonstratie heeft een breed draagvlak: onder andere LSVb, ISO, LKvV, FNV Jong, CNV Jongeren, CDJA (CDA), ROOD, PINK (PvdD) en PerspectieF (ChristenUnie) doen mee. Ook DWARS, de jongerenpartij van GroenLinks, doet mee – in weerwil van haar moederpartij. Niels: “Het is van groot belang dat er zo veel mogelijk studenten komen om hun solidariteit te betuigen.  Kom dus vrijdag 14 november allemaal naar Den Haag!”

Meer info is te vinden op http://www.stophetleenstelsel.nl/drupal/.

Foto boven: fluitconcert voor Jet Bussemaker in Arnhem op 29 oktober

Reactie toevoegen

U bent hier