h

Nijmeegse SP in actie voor verzorgingshuizen

19 april 2014

Nijmeegse SP in actie voor verzorgingshuizen

De Nijmeegse SP is gestart met  het ophalen van  handtekeningen tegen de bezuinigingen op de verzorgingshuizen, en sluit hiermee aan bij een landelijke ansichtkaartenactie "Verplicht verhuizen? Ik dacht het niet!" van de SP. Door het kabinetsbeleid dreigen 800 van de 1300 verzorgingshuizen te sluiten.

In Nijmegen staan vier verzorgingshuizen op de nominatie om op termijn te sluiten; De Doekenborg, De Orangerie, Nijevelt en Nieuw Doddendaal. Op het moment is er in Nijmegen geen sprake van gedwongen verhuizing van ouderen vanwege sluiting van een verzorgingshuis, maar de toekomst is nog onzeker. De SP is de komende tijd met de
ansichtkaartenactie op diverse plekken in de stad te vinden, en vraagt hiermee aandacht voor de forse bezuinigingen vanuit de landelijke overheid op de zorginstellingen.

SP raadslid Cor van Norel; "Van verplicht verhuizen op grote schaal is in Nijmegen nu gelukkig geen sprake. De enige waar dit voor zou gelden was Doddendaal, maar dit is door tussenkomst van de gemeenteraad afgewend. Doddendaal is niet geschikt voor de zwaardere doelgroepen en de Zorggroep Zuid Gelderland had de huur op gezegd. Nu mogen de bewoners blijven tot er vervangende nieuwbouw is in het centrum, waarschijnlijk rond 2016. De gedwongen verhuizing is hiermee voor inwoners van Doddendaal van de baan. Wel zien we dat er leegstand komt in de verzorgingshuizen omdat nog maar minder mensen in het verzorgingshuis opgenomen mogen worden. Deze kamers worden niet opgevuld. Leegstand is op langere termijn onrendabel voor de zorginstelling, dus er zal een oplossing moeten komen. Nu is er nog veel onduidelijkheid over maar als SP houden we de vinger aan de pols."

Vanuit Den Haag werd afgelopen week duidelijk dat in het zorgakkoord extra geld is vrijgemaakt voor schrijnende gevallen in de langdurige zorg. Ouderen met zorgzwaartepakket 4 en met dementie zouden toch in een tehuis mogen blijven. Van Norel; "Het gaat overigens natuurlijk om een doekje voor het bloeden. Er zullen nog steeds veel mensen langer thuis moeten blijven wonen want de bezuinigingen gaan gewoon door. En langer thuis wonen is niet verkeerd, maar als er ook fors bezuinigd wordt op de thuiszorg is er voor deze mensen geen alternatief. Duizenden zorgmedewerkers, in de verzorgingshuizen en in de thuiszorg, verliezen hun baan en veel ouderen verliezen hun zorg. Met deze actie laten we aan het kabinet Rutte en Asscher weten dat we dit niet pikken! Wij zeggen nee tegen de gedwongen verhuizingen en afbraak van de ouderenzorg. Ouderen verdienen beter!"

Teken de petitie op www.sp.nl. Wilt u ook meehelpen verspreiden? Neem contact op met de SP NIjmegen en u krijgt van ons een handtekeningenlijst en ansichtkaarten om te verspreiden.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier