h

Roemer bij cultuurdebat: "kunst en cultuur voor iedereen"

4 februari 2014

Roemer bij cultuurdebat: "kunst en cultuur voor iedereen"

Op 2 februari vond in de Lindenberg een Nijmeegs cultuurdebat plaats. Naast plaatselijke vertegenwoordigers als wethouders Henk Beerten en Hannie Kunst, deed namens de SP Emile Roemer mee. Het debat was georganiseerd door de Gebroeders van Limburg. SP-raadslid Bert Velthuis, aanwezig als toeschouwer, brengt verslag uit.  

Velthuis: "Van een echt debat was nauwelijks sprake, daartoe werden de deelnemers door gespreksleider Rob Jaspers nauwelijks uitgedaagd. Iedereen mocht keurig zijn woordje doen. De huidige coalitie van PvdA, GL en D’66 hebben cultuur de laatste 4 jaar “links” laten liggen. Met een twitter ronde is een “visie”in elkaar geflanst. Daarbij ligt de nadruk enerzijds op de culturele instelling, anderzijds op het product. Aan de culturele gebruiker wordt nauwelijks gedacht. Daarvan zijn veel voorbeelden te noemen. 
 
Maar gelukkig stond Emile wel stil bij de gebruiker. Kunst en cultuur zijn niet alleen voor de elite, kunst en cultuur zijn er voor iedereen. “Haal iedereen er bij”, was zijn boodschap. Begin bij de kinderen want jong geleerd is oud gedaan. “Breng jonge kinderen van de eerste klassen van de basisschool met de kunstbus naar cultuurinstellingen”, zo betoogde hij met verve. 
 
Maar de kunstbus is niet meer, de coalitiepartijen geven het geld liever uit aan elitaire cultuur. Beerten en Kunst keken begripvol naar elkaar. Zij vinden kunst en cultuur voor kleine kinderen niet belangrijk. Waarschijnlijk was Emile vroeger een betere docent…"
 
 

 

Reacties

De cultuur in de stad stimuleren door middel van speciaal geselecteerde cultuur plaatsen. Op deze cultuurplaatsen kunnen straattheaterartiesten hun show opvoeren voor het winkelend publiek. Ook straatmuzikanten kunnen op deze plaatsen licht versterkte muziek ten gehore brengen.
In de APV van de gemeente Nijmegen staat dat versterkte straatmuziek niet toegestaan is. Hierdoor is het voor straattheaterartiesten onmogelijk om op te treden. Bijna alle straattheaterartiesten hebben een begeleidend achtergrond muziekje die hun show oppept. Met licht versterkte muziek bedoel ik dat het 30 á 40 meter verderop niet meer te horen is.
Naar mijn mening zijn straatartiesten de meest laagdrempelige vorm van cultuur omdat iedereen het tegen kan komen en er van kan genieten, of je nu een half modaal inkomen heb of 20 X modaal.

Reactie toevoegen

U bent hier