h

"De SP heeft een sociaal alternatief voor Nijmegen"

19 februari 2014

"De SP heeft een sociaal alternatief voor Nijmegen"

Hans van Hooft (47 jaar) is lijsttrekker voor de SP bij de komende gemeenteraads-verkiezingen op 19 maart. Van Hooft zit vanaf 1994 in de Nijmeegse gemeenteraad, is vader van twee jonge kinderen en mede-eigenaar/directeur van een softwarebedrijf. Hij wil er met zijn team voor zorgen dat Nijmegen een andere koers gaat varen. Als het aan de SP ligt wordt Nijmegen weer 100 procent sociaal.

De afgelopen periode regeerden PvdA, GroenLinks en D66 de stad. Deden ze dat goed?
"Als de afgelopen vier jaar iets hebben duidelijk gemaakt dan is het wel dat de SP erg gemist wordt in het stadsbestuur. PvdA, GroenLinks en D66 maakten fout na fout, denk aan het drama met de nieuwe parkeerpalen. En erg sociaal was het ook allemaal niet. De zorg voor ouderen en gehandicapten werd uitgekleed en de hardwerkende Nijmegenaar wordt kaalgeplukt. In Nijmegen vliegen de huren veel harder omhoog dan elders en de doorsnee burger moest flink meer belasting betalen, huurders zelfs 80 procent meer. Ondertussen gaf het college wel een forse belastingverlaging aan villabewoners, grote bedrijven en verhuurders van bedrijfspanden. Het lijkt wel of de VVD in Nijmegen de koers bepaalt. Hoogste tijd dat de SP weer aan het roer komt te staan."
 
Je kunt het stadsbestuur toch niet verwijten dat ze moeten bezuinigen?
We verwijten de Nijmeegse politiek niet dat ze grote bezuinigingen uit Den Haag moeten slikken, wel dat ze de rekening van de crisis oneerlijk hebben verdeeld. Het stadsbestuur legt de rekening steevast neer bij de mensen die het minst kunnen missen: huurders, ouderen, gehandicapten en mensen die geen dik betaalde baan hebben. Wij hebben een sociaal alternatief waarmee de lasten wel eerlijk en sociaal worden verdeeld.
 
Welk alternatief biedt de SP?
Het kan ook anders, socialer. Laat grootverdieners wat meer betalen en de mensen met een smallere beurs wat minder. Dat kan door te schuiven in de gemeentelijke belastingen, waardoor 90 procent van de Nijmeegse bevolking minder belasting betaalt in plaats van meer. Ouderen met een klein pensioen worden niet langer opgescheept met torenhoge eigen bijdragen voor bijvoorbeeld thuiszorg. We gaan als gemeente betaalbare huizen bouwen om zo de woningmarkt vlot te trekken, mensen weer aan een baan te helpen en de lange wachtlijsten voor huurwoningen te verminderen. Bovendien houden we zo de huren in Nijmegen betaalbaar. Kleine ondernemers verdienen juist nu een steuntje in de rug door de OZB voor huurders van bedrijfspanden af te schaffen. Met een halvering van parkeertarieven en de terugkeer van de gratis bus voor 65-plus maken we de binnenstad aantrekkelijker. Verder houden we de sport betaalbaar en komen er bij ons meer in plaats van minder wijkbibliotheken. We gaan weer investeren in de wijken, net als in de jaren voor dit college aantrad.
 
Klinkt mooi, maar is dat allemaal te betalen?
Jazeker. Al onze plannen hebben we goed doorgerekend en het kan uit. Het betekent natuurlijk wel dat ook wij bepaalde dingen schrappen. Bij de SP geen hoge vergoedingen voor wethouders en raadsleden om maar eens wat te noemen. Maar ook geen onzinnige projecten als mislukte parkeerpalen, uitkijkkonijnen, dure citymarketing of vele tonnen aan 'lege bussensubsidie' voor de Waalsprinter.
 
Waarom zou ik 19 maart op de SP stemmen?
Het komt neer op de aloude vraag. Bent u tevreden over hoe het de afgelopen vier jaar is gegaan of vindt u – met de SP – dat Nijmegen beter verdient? Gewoon door het gezond verstand te gebruiken en socialere keuzes te maken. De SP wil graag laten zien dat een sociaal alternatief mogelijk is. Gebruik uw stem goed en geef ons die kans. 

Reactie toevoegen

U bent hier