h

Groen licht Vrijheidsmuseum, SP: onvoldoende garanties

19 december 2013

Groen licht Vrijheidsmuseum, SP: onvoldoende garanties

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor verdere uitwerking van de plannen voor het Vrijheidsmuseum in de Vasim. Een groot deel van de gemeenteraad ging na het stellen van randvoorwaarden over de financiering akkoord met de voorstellen voor het museum. Deze extra voorwaarden waren echter niet genoeg om de zorgen van de SP en GroenLinks weg te nemen: als enige partijen stemden zij tegen.

Woordvoerder Bert Velthuis licht de keuze van de SP toe: "Alleen onder strikte voorwaarden had de SP in kunnen stemmen met deze voorstellen. Maar helaas is aan die voorwaarden niet voldaan: het College kan onvoldoende garanderen dat er voor de huidige gebruikers van de Vasim alternatieve en betaalbare huisvesting wordt geregeld en daarom steunt de SP deze plannen niet. We kunnen de huidige gebruikers van de Vasim niet zomaar de straat op sturen."

Daarnaast willen de SP en GroenLinks dat er wordt gewacht met de verdere uitwerking van de plannen totdat de uitkomsten van het  haalbaarheidsonderzoek  -waartoe de provincie onlangs besloot-, bekend zijn.

Velthuis: "De SP heeft steeds grote twijfels gehad bij de financiële haalbaarheid van de plannen en gaat daarom pas akkoord met de verkoop van de Vasim wanneer het afgekondigde onderzoek uitwijst dat de plannen voor het museum realistisch zijn. Momenteel beschikken we over onvoldoende gegevens om daarover een duidelijk oordeel te vellen. We worden geconfronteerd met verschillende exploitatietekorten; eerst moet er een duidelijk beeld komen waarin iedereen zich in kan vinden. De SP is niet tegen het Vrijheidsmuseum, maar wij hebben altijd geëist dat de komst van het museum niet ten koste mag gaan van het bestaande cultuuraanbod. De financiële risico’s mogen niet bij de gemeente komen te liggen, daarom moet het Vrijheidsmuseum kunnen draaien zonder structurele subsidie vanuit de gemeente."

Reactie toevoegen

U bent hier