h

Gemeenteraad wijst referendumverzoek Vasim af

19 december 2013

Gemeenteraad wijst referendumverzoek Vasim af

Er komt geen referendum over de verkoop van het Vasimgebouw voor de vestiging van het Vrijheidsmuseum. De ondernemers en kunstenaars die momenteel gehuisvest zijn in het oude fabrieksgebouw dienden daartoe een verzoek in, ondertekend door bijna tweeduizend Nijmegenaren. De initiatiefnemers willen dat de gemeente het besluit om de Vasim voor één euro te verkopen, voorlegt aan de bevolking. De SP heeft het referendumverzoek gesteund en is verbaasd dat een meerderheid van de partijen het verzoek negeert.

Fractievoorzitter Hans van Hooft:

"Het gaat hier om een geldig referendumverzoek dat door voldoende Nijmegenaren is ondertekend. De tegenstanders van het referendum creëren een hoop juridische mist om uiteindelijk op de eenvoudige vraag geen antwoord te hoeven geven; namelijk wel of geen referendum over de komst van het Vrijheidsmuseum WO2 in het Vasim-gebouw. Dat is de vraag die gesteld wordt. Op het moment dat burgers in deze stad de moeite nemen om handtekeningen te verzamelen voor een referendumverzoek, en dat verzoek voldoet aan alle eisen, dan zijn die burgers aan het woord en dient de politiek te zwijgen en dat verzoek uit te voeren. Dat moet in alle gevallen gebeuren, ook wanneer het de gemeenteraad toevallig minder uitkomt. Wat ons betreft heeft het volk bij een referendum altijd gelijk."

Het voorstel tot het houden van een referendum werd gesteund door de SP, GroenLinks, VVD en de Fractie Witsenhuijsen (17 zetels). Coalitiepartijen PvdA en D66 stemden tegen, evenals De Nijmeegse Fractie, CDA, Gewoon Nijmegen en de VSP (22 zetels).

Reactie toevoegen

U bent hier