h

ROOD zet kanskaart in tegen kinderen in detentie

1 november 2013

ROOD zet kanskaart in tegen kinderen in detentie

ROOD Nijmegen stond donderdag in het centrum om aandacht te vragen voor kinderen van asielzoekers in detentie. Steeds meer onschuldige minderjarige asielzoekers komen vast te zitten in de gevangenis bij aankomst in Nederland. Door middel van een foto-actie konden voorbijgangers hun stem laten horen tegen dit inhumane beleid. Carlo van den Aarsen, woordvoerder van ROOD Nijmegen: “Onschuldige kinderen horen niet thuis in een cel, de psychische gevolgen voor deze kinderen zijn onomkeerbaar”.

Niet ieder kind dat in Nederland aankomt krijgt een warm onthaal. Asielzoekersgezinnen die aankomen op Schiphol belanden automatisch in een gevangeniscel. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) beloofde onlangs, mede op aandringen van de SP, minder kinderen op te sluiten in vreemdelingendetentie. Dat is een stap in de goede richting, maar voor ROOD nog niet genoeg. In een beschaafd land horen geen onschuldige kinderen achter de tralies en daarom roept ROOD de staatssecretaris op om zijn hart te laten spreken en minderjarige asielzoekers voortaan te ontzien.

Voorbijgangers in het centrum lieten massaal hun steun blijken en gingen graag op de foto. Het feit dat onschuldige kinderen in Nederland in detentie vast zitten deed veel met de voorbijgangers. “Ik had weleens gehoord van dit bizarre beleid”, aldus een voorbijganger, ‘maar ik schrok toen ik hoorde dat het ging om jaarlijks meer dan 400 kinderen’. ROOD Nijmegen zal de acties tegen dit beleid voortzetten.

Bekijk de complete fotoreeks op de Facebookpagina van ROOD Nijmegen!

U bent hier