h

SP-bijdrage perspectiefnota: vijf keer socialer

12 juni 2013

SP-bijdrage perspectiefnota: vijf keer socialer

"Het zijn tijden die vragen om een sociaal alternatief". Met die woorden sloot SP-fractievoorzitter Hans van Hooft zijn betoog af tijdens de bespreking van de perspectiefnota in de gemeenteraad. Van Hooft sprak zijn zorgen uit over de harde bezuinigingskoers van het college van PvdA, GroenLinks en D66 en presenteerde namens de SP vijf sociale alternatieven: eerlijk delen, wijken, binnenstad, zorg & werk en zwembad Dukenburg. Bekijk hier de volledige bijdrage van de SP.

Hans van Hooft: "Ik benijd dit college niet. U heeft een moeilijke tijd achter de rug. U heeft de afgelopen 3 jaar 35 miljoen aan rijksbezuinigingen moeten verwerken. En nu krijgt u van Rutte en Samsom nog eens 28 miljoen aan bezuinigingen voor uw kiezen. De stad staat inmiddels financieel aan de rand van de afgrond. En van een sociale stad is in het beleid nog maar weinig over.

Dit college heeft 3 jaar lang de rekening van de crisis vooral neergelegd bij de mensen die het minst konden missen: bij huurders, ouderen, gehandicapten en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Dit college heeft 3 jaar lang precies dat gedaan wat premier Rutte van haar vroeg.
Dit college heeft 3 jaar lang feitelijk als bijkantoor van de VVD gefunctioneerd.

Met deze perspectiefnota maakt het college wel heel erg duidelijk dat ze er klaar mee is. Van de 28 miljoen aan opgelegde bezuinigingen tilt u maar liefst 21 miljoen over de verkiezingen van maart volgend jaar heen. Een veel groter brevet van onvermogen kunt u als college niet afgeven. Dit college is moe, dit college is op, dit college is klaar met zichzelf en dit college is klaar met de stad.

Hoe nu verder?

Het zijn geen gemakkelijke tijden om een stad te besturen.

Het zijn tijden die vragen om een duidelijke koers.
Het zijn tijden die vragen om visie, moed en leiderschap.
Het zijn tijden die vragen om een sociaal alternatief.

Dit alles ontbreekt volledig bij dit college.

Beste coalitiepartijen, als het college niet meer weet hoe ze verder moet, en u eigenlijk niet weet hoe u verder kan, moeten wij het college dan niet een handje helpen? Moeten we niet zeggen, laat de coalitie en het coalitieakkoord voor wat het is, we gaan nu aan de slag om de stad vooruit te helpen?

Ik ga u zo een aantal voorstellen doen.
Ruim 3 jaar geleden koos een meerderheid van de Nijmeegse bevolking voor een sociale stad. En wat doet dit college?

• Dit college heeft de belastingen voor mensen in een huurwoning met meer dan 50 procent verhoogd. Terwijl u voor villabewoners, vastgoedhandelaren en grote bedrijven de belastingen juist heeft verlaagd.

• Dit college heeft met woningcorporaties afgesproken om huurders financieel helemaal uit te kleden, precies zoals Rutte en Samsom wilden. Over vijf jaar betalen huurders gemiddeld 1000 euro per jaar meer huur dan nu. Als de OZB voor woningeigenaren met 1000 euro per woning werd verhoogd dan zou er terecht een volksopstand uitbreken. Maar als huurders dit bedrag moeten ophoesten is dat blijkbaar heel normaal.

De SP vindt dit niet normaal. U noemt dit eerlijk delen, maar daar denken wij echt heel anders over. Het is helemaal niet nodig om als een omgekeerde Robin Hood het geld te halen bij de mensen die het minst kunnen missen en het geld weg te geven aan de allerrijksten met een belastingverlaging. Het is zelfs mogelijk om de lasten zo te verdelen dat 90 procent van de bevolking minder gaat betalen en alleen de rijkste 10 procent meer gaat betalen. Dat kan door de afvalstoffenheffing af te schaffen, de prijs van de groene zak te verlagen en de OZB voor woningen en bedrijven een beetje te verhogen. Ook de rioolheffing voor woningen hoeft niet omhoog als we het plafond van de rioolheffing voor grote bedrijven in een aantal jaar omhoog brengen van 3 naar 15 miljoen WOZ-waarde.

Daarom dient de SP een voorstel in: Een Sociaal Alternatief voor Eerlijk delen.

Ruim 3 jaar geleden koos een meerderheid van de Nijmeegse bevolking voor een sociale stad. En wat doet dit college?

• Dit college heeft in de Waalsprong meer dan 100 miljoen euro laten weglopen, omdat u steeds hoopte dat het allemaal wel goed kwam.
• Dit college heeft in 2 jaar tijd meer dan 100 miljoen van de gemeentelijke reserves er doorheen gedraaid zonder dat dit de bedoeling was
• En ondertussen heeft u ook tal van belangrijke voorzieningen om zeep geholpen
• Het gratis OV voor ouderen is afgeschaft
• U heeft 7 wijkbibliotheken gesloten waardoor het gebruik van de bieb dramatisch is afgenomen
• U heeft bezuinigd op de speeltuinen waardoor er nu onvoldoende beheer is
• U bezuinigt op sportclubs die het water al aan de lippen staat
• U bezuinigt op de amateurkunst, juist in moeilijke tijden de jus van de samenleving
• U bezuinigt op de openbare ruimte waardoor de verloedering weer toeneemt
• U heeft het schoolzwemmen afgeschaft waardoor er nu 20 procent minder kinderen in hun vrije tijd gaan zwemmen

Al die bezuinigingen op belangrijke voorzieningen voor de mensen zijn niet nodig met ons amendement: Sociaal Alternatief voor de wijken. Bovendien maken we met dit amendement een einde aan de woningnood bij duizenden starters. Dat doen we door jaarlijks 1000 extra huurwoningen in de Waalsprong te realiseren. We lossen daarmee bovendien een belangrijk financieel probleem van niet verkochte bouwgrond op. Het levensgrote risico om straks nog eens 75 miljoen te moeten afschrijven op de Waalsprong brengen we daarmee terug naar nihil. Het bouwen van 1000 woningen per jaar kost overigens geen geld, maar levert geld op. Het bouwen van 1000 woningen per jaar kost geen banen, maar levert juist 1000 banen per jaar op. En met het bouwen van 1000 extra woningen per jaar kunnen we ervoor zorgen dat woningcorporaties hun huren niet zo exhorbitant hoeven laten stijgen. Als de Nijmeegse huurders 17 miljoen euro aan extra huurverhoging in hun zak houden, kunnen ze die besteden aan de Nijmeegse economie.

Ruim 3 jaar geleden koos een meerderheid van de Nijmeegse bevolking voor een sociale stad. En wat doet dit college?

• Dit college jaagt met haar parkeerbeleid zoveel mogelijk bezoekers de stad uit.
• Dit college zette de stad vol met niet werkende parkeerpalen. En de verantwoordelijk wethouder zit er nog steeds.
• Dit college voerde een forse verhoging van de pakeertarieven door terwijl juist in crisistijd mensen toch al zuinig op hun geld zijn.
• Dit college voerde betaald parkeren in de avonduren door waardoor veel ondernemingen die hun omzet in de avonduren moeten maken nu op de rand van de afgrond staan.

Dat is allemaal niet nodig met ons Sociaal Alternatief voor de Binnenstad. Daarmee halveren we de parkeertarieven in de hele stad, dus ook in Dukenburg. We schaffen het betaald parkeren in de avonduren af, zodat bezoek in de stad en omliggende wijken 's avonds weer welkom is. We voeren het gratis openbaar vervoer voor ouderen weer in, zodat alle drempels worden weggenomen om eventueel samen met kleinkinderen naar de stad te gaan. En we gaan snel aan de slag met de bouw van een parkeergarage bij de Hezelpoort zodat de Hezelstraat, als oudste winkelstraat van Nederland, een belangrijke toegangsroute naar het centrum wordt. En om kleine ondernemers echt een steun in de rug te geven schaffen we de OZB voor huurders van bedrijfspanden af en verschuiven we deze lasten naar de verhuurders van vastgoed. Onze parkeermaatregelen zijn te betalen door de OZB voor grote bedrijven vastgoedeigenaren met 8 miljoen te verhogen. Dat is een verhoging van de OZB met ruim 25 procent. Dat lijkt heel veel, maar weet dat een verhoging van 10 procent neerkomt op de kosten van 1 kopje koffie per medewerker per dag. De OZB voor grote bedrijven is en blijft een marginale kostenpost. En met deze maatregel geven we juist kleine ondernemers een beetje lucht. Dat is hard nodig want veel kleine ondernemers staat het water aan de lippen.

Ruim 3 jaar geleden koos een meerderheid van de Nijmeegse bevolking voor een sociale stad. En wat doet dit college?

• Dit college heeft 8 miljoen op de WMO bezuinigd en fors gesneden in de zorg voor ouderen en gehandicapten.
• Dit college stelt zelfs voor om de huishoudelijk hulp voor ouderen en gehandicapten zelfs helemaal af te schaffen.
• Dit college bezuinigt op ouderenbonden, op belangrijke activiteiten in de Zonnebaars en op de hobbywerkplaats.
• Dit college heeft 500 mensen met een gesubsidieerde baan naar huis gestuurd, waarvan het grootste deel rechtstreeks in de bijstand is beland.
• Dit college heeft ervoor gezorgd dat het aantal bijstandsklanten in Nijmegen harder groeit dan elders in het land.

Het kabinet bezuinigt radicaal op de zorg voor ouderen en gehandicapten. En dit college weet niks beters te verzinnen dan deze bezuiniging een op een door te voeren. De SP heeft voor u een Sociaal Alternatief. Een Sociaal Alternatief voor ouderen, gehandicapten en mensen zonder werk. Daarmee houden we de zorg voor ouderen en gehandicapten volledig overeind en draaien we een groot deel van uw eerdere bezuinigingen terug. Dat betalen we grotendeels met een banenplan waarmee we 1000 extra mensen aan het werk te krijgen. Dat doen we door een loonkostensubsidie voor werkgevers in te voeren. Daarmee kost een baan op 120 procent van het minimum de werkgever in het eerste jaar slechts 70 procent van het minimumloon. Zo zorgen we ervoor dat werk dat nu niet rendabel is weer rendabel wordt. In 10 jaar tijd bouwen we die loonkostensubsidie af naar nul. Daarmee geven we mensen met een uitkering een echte kans op duurzaam werk. En dat lijkt me een heel wat beter alternatief dan het voortdurend rond pompen van werklozen die met behoud van uitkering elke twee jaar van de ene naar de andere werkcorporatie mogen rondhoppen.

Tot slot. Ruim 3 jaar geleden koos een meerderheid van de Nijmeegse bevolking voor een sociale stad. En wat doet dit college?

• Dit college wil het zwembad Dukenburg sluiten.
• Met deze bezuiniging lost dit college minder dan 1 procent van het financieel probleem van de stad op
• Voor het luttele bedrag van 2 ton kan dit college niks beters verzinnen dan een uitermate belangrijke voorziening in Dukenburg te sluiten.

De SP heeft ook voor Dukenburg een Sociaal Alternatief waarmee het zwembad in Dukenburg gewoon open kan blijven. Heel veel kinderen, ouderen en gehandicapten maken gebruik van het zwembad in Meijhorst. Als het zwembad nu dicht gaat, komt het nooit meer terug. Dukenburg wordt onevenredig hard getroffen door de bezuinigingswoede en bewoners hebben terecht het gevoel dat de gemeente zich steeds minder om hun stadsdeel bekommert. In tegenstelling tot het stadsbestuur hebben de bewoners heel goed door hoe belangrijk het zwembad is. In twee weken tijd zetten meer dan 7000 wijkbewoners hun handtekening voor het behoud van hun zwembad. Veel duidelijker kan het volgens mij niet. Zwembad Dukenburg moet blijven.

Het zijn geen gemakkelijke tijden om een stad te besturen.
Het zijn tijden die vragen om een sociaal alternatief."

Voorstellen SP
1. Sociaal alternatief voor eerlijk delen
2. Sociaal alternatief voor de binnenstad
3. Sociaal alternatief voor de wijken
4. Sociaal alternatief voor ouderen, gehandicapten en mensen zonder werk
5. Sociaal alternatief voor Dukenburg

U bent hier