h

Nog geen einde aan onzekerheid thuiszorgmedewerkers VDA. Wethouder: "gemeente speelt geen rol in conflict"

29 mei 2013

Nog geen einde aan onzekerheid thuiszorgmedewerkers VDA. Wethouder: "gemeente speelt geen rol in conflict"

Er is voorlopig nog geen duidelijkheid over de toekomst van de medewerkers van Zorggroep VDA. Dat heeft wethouder Bert Frings woensdagavond laten weten op vragen van de SP. De SP trok aan de bel toen bleek dat VDA onfatsoenlijke afspraken maakte met zorgorganisatie Tzorg over de overname van haar medewerkers. Binnenkort houdt VDA op te bestaan. De medewerkers van het bedrijf worden onder druk gezet om binnen twee weken te tekenen bij Tzorg tegen een forse loonsverlaging

De SP wil dat wethouder Frings de regie neemt in het conflict omdat de gemeente Nijmegen verantwoordelijk is voor de aanbesteding die er toe heeft geleid dat de thuiszorgmedewerkers met ontslag en loonsverlaging worden geconfronteerd.

Wethouder Frings sprak van een onaangename verrassing, maar kan naar eigen zeggen niets betekenen voor de thuiszorgwerkers omdat er bij VDA sprake is van vrijwillige bedrijfsbeëindiging. Wel liet de wethouder weten dat VDA volgende week maandag in gesprek gaat met andere thuiszorgaanbieders, waaronder Verian. Verian nam in april de medewerkers van Axxicom over met behoud van hun arbeidsvoorwaarden na uitgebreide acties van de thuiszorgwerkers.

Een overstap naar Tzorg zou voor de medewerkers van VDA een loonsverlaging betekenen van 25%. Daarnaast raken zij hun vaste contract en reiskostenvergoeding kwijt. De voorgestelde tekentermijn van twee weken is de SP een doorn in het oog.

SP-raadslid Renske Helmer: “Bij de aanbestedingsprocedure is bedongen dat de medewerkers er niet op achteruit zouden gaan, maar die belofte is weinig waard gebleken. De medewerkers van VDA staan met de rug tegen de muur. Het getuigt van onfatsoenlijk werkgeverschap dat Tzorg en VDA de medewerkers zo weinig tijd geven om hun toekomst te bepalen. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat wethouder Frings - gesteund door de gemeenteraad - de andere kant opkijkt terwijl hij zelf verantwoordelijk is voor de aanbesteding en de mogelijke loonsverlaging van 25 procent voor het personeel. Hopelijk pakt Verian de handschoen op en biedt ze het personeel van VDA alsnog een fatsoenlijk contract aan."

De wethouder kon de SP in elk geval toezeggen dat de gemeente in de toekomst rekening houdt met de wijze waarop zorgaanbieders met hun personeel omgaan. De SP hoopt dat slechte werkgevers daardoor buiten de deur worden gehouden bij de eerstvolgende gunning in 2015.

U bent hier