h

SP wil gemeenschapsfunctie voor Huize Margriet

13 april 2013

SP wil gemeenschapsfunctie voor Huize Margriet

In Nijmegen-Oost is ophef ontstaan over de voorgenomen sloop van verpleeghuis Margriet. Eigenaar KlokBouw wil het huidige pand afbreken om er nieuwe zorgwoningen te bouwen. Buurtbewoners willen het gebouw behouden en ook de gemeenteraad heeft bezwaar tegen de sloopplannen. Het is echter zeer de vraag of deze nog van tafel kunnen. Wethouder Kunst wil het complex geen monumenten-status geven, waardoor de enige mogelijkheid om het pand voor sloop te behoeden ver weg lijkt. Volgende week woensdag spreekt de gemeenteraad voor de laatste keer over de toekomst van het complex.

SP-woordvoerder Bert Velthuis ziet nog een kans voor het verpleeghuis :
“De sloopvergunning is inmiddels afgeven en als de sloper het wil kan hij morgen beginnen. Maar de oude gevel is het beschermen waard en zou nog redding kunnen brengen. Het massieve gebouw met de ruime tuinen erom heen vormen een markant geheel in Nijmegen Oost.”

Een korte geschiedenis
In 1895 werd het protestants ziekenhuis opgericht als tegenhanger van het katholieke Canisiusziekenhuis. Het werd genoemd naar de dochter van regentes Emma, de latere koningin Wilhelmina. In 1974 fuseerden de twee ziekenhuizen tot het Canisius-Wilhelmina-ziekenhuis. Het pand aan de Claas Noorduijnstraat werd een verpleeghuis, genoemd naar wederom een vrouwe van Koninklijke bloede: Margriet. Eigenaar werd de ZZG die het pand inmiddels heeft verkocht aan projectontwikkelaar KlokBouw. De nieuwbouwplannen van de projectontwikkelaar stuitten op verzet van buurtbewoners die onlangs een actie startten om het gebouw door middel van een monumentenstatus te behouden. Wethouder Hannie Kunst (PvdA) heeft echter laten weten dat Huize Margriet niet aan de criteria voldoet om op die status toe te kennen.

Gemeenschapsfunctie Margriet goed voor Oost
Als het aan de SP ligt krijgt het gebouw die status wél en zal het pand een gemeenschapsrol voor de buurt vervullen. Bert Velthuis: “ Sociale festiviteiten, wonen en studentencomplexen zouden hier gecombineerd kunnen worden. Wijken moeten niet alleen uit woningen bestaan, dat maakt wijken dood. Het voortbestaan van Margriet zou de levendigheid van Nijmegen-Oost goed kunnen doen. Het verlenen van een monumentenstatus om de gevel te beschermen is daarbij helaas een paardenmiddel. Wellicht was de gedachte dat het Wilhelmina ziekenhuis een zeldzaam protestants gebouw is geweest een meer kansrijk uitgangspunt geweest om het gebouw te beschermen…”

U bent hier